МВнР с предупреждение към посланика на Турция | webcafe.bg
newscafe

МВнР с предупреждение към посланика на Турция

Webcafe
07.03.2017, 17:20 (обновена 07.03.2017, 17:30)
МВнР

Турският посланик Сюлейман Гьокче бе привикан на разговор от зам.-министъра на външните работи Бойко Мирчев.

От МВнР са поставили "остро въпроса за нарушения, свързани с условията за провеждане на българските парламентарни избори на територията на Република Турция, които противоречат както на българското законодателство, така и на турските изисквания", се посочва в позиция на Външното министерство.

Причината за протеста са изявления, направени от турския министър на социалната политика Мехмет Мюеззиноглу в Истанбул пред изселници от България, в които се прави агитация за гласуване в полза на ДОСТ.

"Обещанията за материални стимули при гласуване и откритите призиви за подкрепа на една определена политическа партия разглеждаме като директна намеса във вътрешните работи на България и считаме за напълно неприемливи", посочват от МВнР.

От съобщението не става ясно дали е обсъден въпросът с появата на Сюлейман Гьокче в кадри от предизборния клип на коалиция "ДОСТ" на Лютви Местан и Орхан Исмаилов. Видеото започва с архивен материал от съвместното поклонение на Местан и турския посланик пред Тюркян чешма в Могиляне в края на 2015 г., малко след разкола в ДПС.


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.05.2014, 00:32

5 МарКом | 08.03.201700:26

Ванката... много напоително бе.
Аз си спомням и други факти ама те нямат пряка връзка със събитията и е дълго да се обясняват.
Телодвиженията на Паси са на базата на "дисидентския" му статус... И не ми пука кой е ментора на Елена Поптодорова. По скоро ми пука кой е ментора на Паси, Костов и подобни политически скелети та се рамърдаха много едновременно и удобно.
В този аспект - вече минаваме на по-високо ниво - вече сме в схема на международни активни мероприятия от поне 2 основни играча.
Ако го погледнеш по-глобално ще видиш как повеюето неща се нареждат...
Сплашваме дребосъците за да знаят къде им е мястото.
Набиваме клиновете на Германия и Франция да не мърдат много...
На останалите им ги даваме тези за пример.
Скоро очаквам Тръмп да се изцепи - "Погледнете какво се случва в България! Кой би си помислил - България!"
Събитието може да не е само на наша територия но те няма да се занимават с това къде точно е, и без това не могат да ни намерят на картата.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.09.2011, 23:11

4 Vankata_820 | 07.03.201719:59

Когато една държава си има Пета колона в нея, и е в положение, всеки с Геополитически интереси, да си напазарува каквото си поиска влияние в нея, при това за жълти стотинки, без почти никакви условия, тогава ставаме свидетели на Вакханалия, в която държавата се кълне, че е твърде изненадана от трудното си положение, а днес виждаме чудо, държавата не я е срам да документира случващото се и да потърси помощ - да видим до кога, обаче и с какви хора, начело?!!?!?!Усмивка

Честито, Българи,
Най-накрая лъсна Истината защо е дадена възможността на Елена Поптодорова да задава Дневния ред на България, като нито се самосезира Главна Прокуратура на Р.България, по казуса"Елена Поптодорова", нито се задейства Външно Министерство, като не изиска Дипломатическия паспорт на Елена Поптодорова, до изясняване на случая!!!
Вчера Соломон Паси, съпругът на Гергана Паси, обяви официално, че той е Менторът на Елена Поптодорова, както и отговорен за Нейното назначение, а днес ставаме свидетели на инициативите на Кабинета"Огнян Герджиков", които опипват тихомълком почвата за Гергана Паси, която да бъде издигната за Еврокомисар от Р.България!!!
Вчера Иван Костов, спомена че е по-добре да падне Валутният борд, а днес Аз си спомних, че по времето на Тройната коалиция(НДСВ), стана една валутна операция, благодарение на която Външният дълг порастна два пъти, може и да греша, но приятелят на Соломон Паси, Милен Велчев, едва ли си спомня нещо по случая?!!!Усмивка
Е, Българи, сега като си имате НАТО, трябва да си плащате лептата, а може и да се потупате в гърдите с "правилния" Еврокомисар:

"Служебното правителство гласи бившия министър по европейските въпроси Гергана Паси за еврокомисар. Нейната кандидатура отново е лансирана пред служебния премиер Огнян Герджиков, съобщиха пред Епицентър.бг източници от Министерски съвет. В Министерство на външните работи пък са били предупредени да имат готовност с номинацията ѝ и да „опипат почвата“ в Европейската комисия.

През последните дни семейство Паси е провело серия от разговори с министри и високопоставени държавни чиновници. Самият служебен премиер заяви преди дни, че новият български еврокомисар най-вероятно ще бъде жена. "Кого имам предвид за еврокомисар? Няма да ви кажа. Желателно е да бъде жена. Това е изискване на Европейския съюз. Те държат много на равновесието между половете и понеже Европейската комисия е доста с мъжкото начало, затова голямото желание на Юнкер, а и не само неговото, е комисар от България да бъде жена. И ще бъде жена", каза Герджиков на 2 март в Черепиш.

Според него служебното правителство ще управлява до 27 април, а България трябвало да издигне еврокомисар, ако след изборите на 26 март парламентарните партии се забавят със съставянето на редовен кабинет. И понеже е сигурно, че съставянето на новото правителство е ще се забави, затова Гержиков намекна, че именно неговият кабинет ще бъде принуден да излъчи новия български еврокомисар."
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 12.09.2011, 23:11

3 Vankata_820 | 07.03.201719:52

1. Защо Елена Поптодорова задава дневния ред на Държавата си?!!!

Много ще се учудят от Подхода, в който тезата е по-различна от заглавието, но заглавието е дребна подробност на фона на Международната Вакханалия и е хубаво да се смени Ъгъла на видимост към Световната въртележка, за да се осъзнае, незначителността на заглавието и лесната му подмяна от Четвъртата власт, при подходящо Желание и съответното Национално съзнание, примерно с:

Защо Елена Поптодорова не бива да задава Дневния ред в Държавата си!!!Усмивка Усмивка Усмивка

---------------------------------------------------

Защо Европа на две скорости, а защо не и на шест - числото на Шестаците от ДС, с Големите компромати?!?!?

Европа на две, на три скорости, на шест скорости, защото всеки си носи обременената история и своите зависимости, които са били част от Стратегията на Петата колона, спомогнала за сформирането и удържането на този Европейски съюз!!!
Никоя държава, не може да не признае ползите от членството си в ЕС, но и никоя държава няма да признае какви вътрешни поражения е получила, заради безропотното й следване на ЕС!!!Усмивка
Този ЕС, няма да остане само на две или на три скорости, ще има още драми, Друг@ри!!!
Сега държави с близки културни ценности, които имат много обща история, ще слеят усилията си и няма да се разкъсват с противоречията в ЕС, белязани от Политическите кризи, разразили се сред Политическите елити на много държави!!! Тези Политически кризи си имат своята история и в голямата си част, те са вследствие на Популизма, и на липсата на Технократски правителства(Политическо израстване на Партиите, залагащо на Известни учени и Наложили се Различни "Гуру"-та в съответната област)!!!
Нашата история е белязана от Преломен момент с идването на Демокрацията, защото завещаното от Тодор Живков, поставя България в просеща позиция пред Света.
Бившите Първи за да избегнат съдебно преследване, не допускат икономическите лостове на Властта, в държавата, да преминат в западни корпорации и въвеждат "Мораториум на Плащанията(Задълженията)". След това идва Плана"Ран", който отново не се харесва на Червената върхушка и Костов го модифицира по мярка на България, в "БГ Стратегия за разделянето на икономическата от политическата власт в условията на Преход", като прескача цели глави в Плана"Ран", а на други разменя последователността, и така последствията са потресаваща мизерия за над 90% от населението на България, на което му е отредено да служи, като удобна асиметрична сила за всеки порив срещу Статуквото, въпреки Големите приватизационни сделки!!! Твърди се, че Активи на стойност 30млрд. евро, са били разпродадени само за 3 млрд.евро, а парите естествено идват от Кредитните милионери на България и техните Кредитни инспектори, които фалираха повечето Български банки, преди да дойде Костов с торбата с Активите!!!
Тези зависимости, тази стратегия, удържа Статуквото, тези Първи хора в Държавата, които се оказаха Бившата яка номенклатура, бяха припознати, като много удобни за Западния свят, защото Петата колона има нужда от компрометирани хора, от хора със зависимости, които са лесни за шантаж и предаване на интересите на собствените си държави!!!
Така пропуснахме, Лустрацията в БГ!!! Изтокът не я желаеше и Западът не я желаеше за България, Добре дошли в Голямата Геостратегическа Игра, докато Българският народ вече беше свикнал да си мъкне оковите и да тъне в Информационно затъмнение, докато му раздават шамари, при всяко надигане на главата и надежди да узнае Истината!!!
Така ни вкараха и в НАТО, благодарение на Соломон Паси, който пък се оказа Ментор на Елена Поптодорова(преговарящ за Шистовия газ в Добруджа), а тя, несменяем представител на интересите на Р.България в САЩ, за повече от 12 години, но негов верен човек се оказа и Вени М.арковски("Стратфор", екс собственик;"Бол.бг", милиардер в САЩ), който лично се грижи за Профила на Елена Поптодорова в "Уикипедия"!!! Тези хора незнайно защо обаче, не ни дадоха достъп до Американския трудов пазар, докато Кръгът"Миронов", получиха "Зелени карти", но пък се гордеят, че ни вкараха в НАТО?!?!? Опитаха се да удължат "безпристрастно" диалога за "Шеврон" в България, докато Правителството на Бойко Борисов, отричаше че проучванията в Добруджа продължават, а някои се вихреха с Дипломатически паспорт по Медиите ни, докато тестовият фракинг си течеше в недрата на най-плодородната българска земя!!!
Видяхме Гоцевия К.алфин на Амбр@зурата, и се зачудихме откъде им се привидя, руска хибридна атака в информацията по медиите, която беше откровено безпристрастна, после Боян Ч.уков от БСП поде, щафетата, а накрая се включи и Костовия, Асен А.гов - все радетели за Българската Истина и борци срещу Прехода в Р.България!!!Усмивка Усмивка Усмивка
Всичко това нямаше да се случи, ако ни бяха разрешили да си мечтаем за Лустрация и ни бяха помогнали, както това се случи моментално в Украйна, но от друга страна там пък е "Шеврон" и Някой казва:"М@йната му на ЕС"?!Усмивка Усмивка Усмивка

Всъщност тук е Развръзката:
ЕС се разпада, дали ще е на втора скорост или на шеста, колкото по-висока е скоростта, толкова е по-сигурен разпада и знаете ли защо: "Идеология се катастрофира, като се засили на максимална скорост, а не се спира!!!"
Западът, катастрофира Изтока с вицове, в техните ежедневници и на скоростта, на която можеше да удържи Влака си, но следващият я Изток, с посредствените си машинисти, дерайлира - само че всяка спасителна акция си има цена!!!
Така се случи и със САЩ, те катастрофираха с агресивната си политика, докато някой ги засилваше и в подходящия момент им дръпна ТТИП(Кормилният лост) от ръцете, беше си пред@телство, отвътре!!!Усмивка Но САЩ вече бяха определили стратегията си, а Тя беше: Или сте с Нас или сте срещу Нас - смени се лобито на Клинтън, с това Тръмп, удобните хора, за удобната политика и не си мислете, че са се променили, просто се сменят приоритетите, но не и целите!!! Твърде са амбициозни!!!
Тръ.мп реши:"Събаряме
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.09.2011, 23:11

2 Vankata_820 | 07.03.201719:51

2. ...Тръ.мп реши:"Събаряме ЕС, през Франция", а това си е компроматна война на висока скорост, докато вече се случва 'Брекзит", който гарнира Турция!!! Турция от своя страна, без Германия не може, но и Германия без Турция не можеше, до скоро, но какво се случва, ако "Съюзниците", отвъд Океана включат в амбициозната си програма Израел, и Саудитска Арабия, Йордания и т.н., и обявят война на Иран, как ще се усучи Турция, ще може ли да откаже на Съюзниците си, и тогава Германия ще има ли защо да търси Турция, ако й е гарантирано, че вече в ЕС на шеста скорост, ще си има Бежанска вълна, с мощността на Дъблинско Цунами, при това без Шенген, за низвергнатите?!?!?!

Минават ми едни черни мисли и се чудя какво й трябва на България, с такива съюзници и бг политици:

1. Според мен Силна Четвърта Власт, която обаче, вече е обявена от ДАНС, за заплаха за Националната сигурност, защото е съсредоточена в ръцете на двама, трима собственика, които са били увещавани от Разузнавания на чужди държави, да разпродадат дяловете си на Тях!!!Усмивка Усмивка Усмивка
2. Трябва й Неопетнен Международен Авторитет на България, е, да обаче Елена Поптодорова, докато обясняваше първа, втора версия на трепетите си в Полша, се оказа, че от Полската Полиция са я документирали за кражба, която е установена след разследване тръгнало от инвентаризация и запис на камери, установило точно извършителя и довело до задържането му, на третия ден!!! Дипломат Номер 1 на България, обаче твърди, че случващото се е Дезинформация, да не кажем Руска Хибридна Атака, а Аз се чудя къде е Г-н Цацаров, Главният прокурор, ако наистина Външна за ЕС държава, се меси във Вътрешните работи на ЕС и САЩ, защо не е сигнализирал на колегите си от ЕК и на партньорите си от Капитолията в САЩ, докато се вихри скандала с Елена Поптодорова?!?!?!
3. Трябва й на България, Шенген!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
4. Трябва й на България, Еврозона, ама тя пък е таралеж, ако не разбираш от Фискална политика, и не те припознават за Свой!!!Усмивка
5. Падане на Американския визов режим за България!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Какво обаче получихме:
Нарязана БГ Армия, Същите Първи, като Бившите Първи, при които дори Медицинската сестра на Тодор Живков е била с чин"Майор", чудно каква ли е била Личната му преводачка?!?!?
Получихме НАТО, това на някои бг генерали, им звучи, като орг@зъм, при това с над 1 милион щика, но те едва ли ще си спомнят Кипърската криза, но нищо нека ги оставим, поне да си носят зелените чорапи и да си карат розовите БМВ-та!!!
Получихме правото да си крепим Статуквото!!! Как?!?!? - Като ни се отвори Европейският трудов пазар!!! Но докога?!?!?! - Докато не осъзнаем, че с провалянето на ТТИП от Европа, няма как да се запази Статуквото, в този му вид!!!
Получихме правото, пожизнено да си имаме Пета колона в България, поради зависимостите на Политическия ни и Държавен Елит!!!

Драги Българи, дойде времето, когато трябва високо да заявите пред ЕС, че искате да разрушите Статуквото, искате да възстановите Международния авторитет на България, искате Промяна, държите на Суверенитета си, и не искате повече да ви управляват в България:
Петата колона, под ръка с Четвъртата власт - Не искате да сте Троянския кон на ЕС, а Искате да сте Негови Пълноценни и Пълноправни партньори с Общ подход към Проблемите и Първа граница на Шенген, но на този, който е на Втора скорост:

Отнемете Дипломатическия паспорт на Елена Поптодорова, заведете й дело за Уронване престижа на Република България, след неуместно използване на дипломатически паспорт, в чужда държава, в опит да се покрие престъпление от криминален характер - отмийте с общи усилия, Срама от Лицето на България!!!
Дайте Начало на Промените в България, Пожелайте си Лустрация, Мили Българи!!!

П.С.: Малкото безпристрастно журналистическо инфо, по казуса:

http://www.monitor.bg/a/view/80959-Инвентаризация-в-магазина-изловила-Елена-Поптодорова/

""Шенгенска" камера от паспортния контрол открила кой е крадецът

Инвентаризация в магазина изловила Елена Поптодорова

Според полски експерти българката е била без имунитет в момента на извършване на кражбата и на задържането й


Българският дипломат Елена Поптодорова е била изловена за кражбата на крем на летище "Фридерик Шопен" след рутинна инвентаризация в безмитния магазин от веригата "Аелия" в терминала за заминаващи пътници.

Това разкри пред "Монитор" източник от търговския обект. Заради характера на стоката, която е обект на специални данъчни и митнически регулации в магазина правели всекидневна инвентаризация по сектори, като обръщали внимание на по-скъпите стоки. "За да си купите нещо в безмитен магазин, дори да е само вестник, трябва да представите бордна карта. При инвентаризацията се проверява дали със всяка продадена стока, със сигурност това се прави ежедневно при по-скъпите продукти, дали има т. н. "бординг". Открито е, че на минус е бройката от скъпоструващ крем, но срещу него няма купувач." - коментира източникът на "Монитор".

Изчезването на самия крем като кражба било половин беда. За веригата проблемът бил много по-голям, защото ставало въпрос за данъчно и митническо престъпление, че някой е получил стока без 22 процента ДДС без да е имал право на това, а самият казус би могъл да доведе до проблеми с данъчните, ако възникнат подозрения, че се въртят продажби на черно.

"За да защити себе си, екипът на магазина е уведомил полицията и е извършен анализ на камерите, тъй като целият обект е изключително силно "камеризиран" - разказа пред "Монитор" експертът по сигурността и бивш ръководител на антитерористичния отдел на летището във Варшава Йежи Джевулски. "Знае се, къде се намира кремът и не е трудно да бъдепроследено кой го разглеждал, пипал, взимал. След анализирана на външността на лицето е направен анализ на хората, които излизат през пункта за паспортен контрол. Направено е сравнение с помощта на камерата, която запечатва образа на всеки преминаващ в момента, в к
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.09.2011, 23:11

1 Vankata_820 | 07.03.201719:50

3. ...Направено е сравнение с помощта на камерата, която запечатва образа на всеки преминаващ в момента, в който "прекрачва" условната държавна граница. Това е система за персонална идентификация и е част от оборудването по линия на Шенгенското пространство, в Полша на много места работят такива системи, тъй като сме външна граница." - допълва Джевулски, който е и бивш главен специалист в Главната комендатура на Полицията в Полша.

Поптодорова е била идентифицирана незабавно и веднага е започнало разследването на кражбата. Според дипломатически източници от самото начало разследването е било незаконно, тъй като касае лице с дипломатически паспорт, ползващо се с имунитет по силата на Виенската конвенция за дипломатическите отношения. "Нищо подобно!" - категоричен е Йежи Джевулски и обяснява, защо този опит за извличане на Елена Поптодорова през дипломатическа вратичка е несъстоятелен.

"Какво е дипломатическият паспорт? Един документ за самоличност, който дава информация, че приносителят му е дипломат, а издателят се обръща към другите органи, мисля, че на френски беше, с учтивата молба да оказват на приносителя на паспорта съдействие." - коментира експертът. За да придобие дипломатът имунитет той трябва да има статут на дипломатически агент по смисъла на Виенската конвенция - да бъде ръководител или член на дипломатическо представителство. Всеки дипломат, назначен в друга страна получава обикновено и легитимация, че е член от дипломатическия персонал на съответна държава и на дипломатическия корпус в страната. "Ако лице с дипломатически паспорт, което не е член на дипломатическия корпус, извърши престъпление то е третирано като обикновен гражданин с това изключение, че органите, предприели разследване или задържане трябва да информират МВнР." - добавя Йежи Джевулски.

След като си е тръгнала с крема, по думите и докато говори по телефона, Елена Поптодорова не е забелязана от никого, не е настигана от никого и не е задържана или отвеждана за разговор. Тя отлита за България с крема на 24 февруари. На 27 февруари в понеделник в 15.35 бившият ни посланик във Вашингтон каца във Варшава с полет от София. На гишето за паспортен контрол е в ок. 16.00. При проверка на самоличността граничният полицай установява, че по лицето работи полската полиция, уведомява комисариата на МВР на летището, идват двама полицаи и поканват Елена Поптодорова на разговор, където я уличават в извършването на кражба.

Според запознати със случая Поптодорова е оставила на място като глоба 2000 злоти, ок. 1000 лева. Не е ясно как полската полиция е приела тази сума, защото моменталната глоба е допустима само за кражби на стойност до 400 злоти (ок. 200 лева), докато откраднатият от българката крем струва над 1600 злоти (800 лева) и подлежи на наказателно преследване. По него, както съобщи полската полиция Елена Поптодорова се е признала вината си и се е съгласила на споразумение (официалното название на процедурата по полския НПК е "доброволнно подлагане на наказание"). Материалите по случая са все още в ръцете на полицията и не са стигнали до прокурор. Ако прокуратурата признае на Поптодорова дипломатически имунитет досъдебното производство трябва да бъде прекратено, ако не - да продължи към съда за утвърждаване, заедно с определяне на размера на глобата или наказанието.

Експертът по сигурността Йежи Джевулски смята, че доказателствата срещу Елена Поптодорова са били твърди.

Кремът не е "пищял" на летището

Кремът "Орхидея империал", който е откраднала от летището във Варшава Елена Поптодорова останал безмълвен при напускането на магазина, въпреки, че не е бил платен, научи "Монитор". Ако беше се задействала алармената система, щеше да се намеси охрана и Поптодорова можеше на място да мине с номера, че се е улисала в телефонен разговор с майка си. Защо това не се е случило, обяснява експертът по сигурността Йежи Джевулски. "Ако минете с пакет неплатени цигари или бонбонки "тик-так" охраната ще се задейства заради магнитните ленти, с които са оборудвани опаковките. Това обаче не важи за скъпите продукти от високите ценови рафтове на известните световни марки като "Диор", "Шанел" или "Герлен", коментира експертът. Престижните марки никога не опаковали в кутиите си магнитни ленти заради нивото на бранша, който представляват. "Продават на елитни места, на елитни клиенти и не искат да създадат презумция, че всички ние, които пипаме тези козметики сме бандити. При скъпите фирми няма да намерите такъв тип защита, защото на това няма да бъде погледнато с добро око." - разяснява Джевулски. За безмитния магазин на летището в София това обаче не важи, признаха магазинерки. Българският търговец на марките ги е снабдил допълнително със своя електронна защита, поставена от външната страна на опаковката."/"Монитор"/
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани