Над 25 млн. лв. за ремонт на Партийния дом | webcafe.bg
newscafe

Над 25 млн. лв. за ремонт на Партийния дом

в. Сега, Панайот Ангарев
26.05.2016, 12:06 (обновена 26.05.2016, 12:12)
независимост

Снимка: © В.Е.

Преместването на парламентарните заседания в сградата на бившия Партиен дом е стара идея. В момента там се провеждат само заседанията на комисиите

Предстоящото председателство на Европейския съюз, което страната ни поема през 2018 г., забърза процедурата за реконструкция на сградата на бившия Партиен дом и особено на зала "Св. София".

Най-късно след две години народните представители ще се преместят там, а за целта правителството е отделило над 25 млн. лв. на предпоследното си заседание. Парите са включени в одобреното финансиране на българското шефство на ЕС.

Неофициално от МС коментираха, че местенето на депутатите се налага заради предвидените общи пленарни заседания на националните парламенти на страните-членки. От отпуснатите над 25 млн. лв. близо 24 млн. лв. ще отидат за строително-ремонтни работи. Покупката на оборудването за новата зала ще погълне 1 млн. лв.

Преместването на депутатите в зданието на площад "Княз Александър I" е изненада, тъй като досега никой не е обвързвал председателството на ЕС с изграждане на нова пленарна зала. Идеята за оформянето на депутатския комплекс в сградата на бившия Партиен дом, която в момента е част от Народното събрание, датира още от 1996 г. Тогава бе първият конкурс. През 2003 г. и през 2008 г. се проведоха още два, за да се стигне до 2012 г. и последния конкурс. Досега обаче не се отделяха средства за преместването.

На предпоследното си заседание кабинетът отпусна около 50 млн. лв. за европейското председателство, но това ще е само началото на финансирането. Освен парите за парламента 9 млн. лв. ще отидат за реконструкция на резиденция "Бояна". С тях ще се ремонтират Дом 2, хотелската част, лечебният център, както и ще се купи спортно оборудване.

Другите разходи са свързани със закупуване на техника и оборудване за МВР, НСО и външното министерство. Ведомството на Румяна Бъчварова ще купи мотори за 1.4 млн. лв. Полицията ще се снабди и с дрон за 10 хил. лв. за наблюдение по въздуха.

Ще бъде купено специално оборудване за полицейски кучета и коне. НСО ще получи с този транш допълнително 1.1 млн. лв. за скенери и автомобили за превозването им. Външно пък ще използва 866 хил. лв. за наемане на 110 служители в Брюксел и нови автомобили.

www.segabg.com

Oще: европейски съюз  народно събрание  парламент  партиен дом  политика  председателство на ес  ремонт на партийния дом 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.