България договаря създаването на енергийния хъб | webcafe.bg
newscafe

България договаря създаването на енергийния хъб

Webcafe.bg
09.02.2015, 09:43 (обновена 09.02.2015, 09:49)
бойко борисов

Една от темите на разговорите ще бъде предложението на България за създаване на енергиен разпределителен център на българското Черноморие, предложен от Бойко Борисов след спирането на "Южен поток"

България е домакин на среща на високо равнище за бъдещето на газовите връзки в Централна и Югоизточна Европа.

В разговорите ще участват двама еврокомисари - Марош Шевчович, зам.-председател на ЕК по енергийния съюз, и Мигел Ариас Канете - комисар по енергетиката и климатичните промени.

Една от темите на разговорите ще бъде предложението на България за създаване на газов разпределителен център на българското Черноморие.

Групата ще оцени дали и как създаването на енергийния хъб в България може да помогне за целите на европейския енергиен съюз.

"С изграждането на газов хъб България и Eвропейската общност ще спечелят сигурност на доставките. Това е най-голямото предизвикателство, което стои пред нас и най-голямата победа ще бъде сигурността на доставките, чрез диверсификация, както на източниците, така и на маршрутите", каза енергийният министър Теменужка Петкова пред БНТ.

Според нея България може да кандидатства за рехабилитация на газовата си инфраструктура с европейски средства при реализиране на проекта за енергиен хъб.

Създаването на този формат беше договорено след обявеното от руския президент Владимир Путин спиране на проекта за газопровода "Южен поток".

Oще: българия  владимир путин  газови доставки  диверсификация  енергетика  енергиен съюз  марош шевчович  среща на високо равнище  теменужка петкова  турски поток  южен поток 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.05.2013, 01:45

3 Conspirator | 09.02.201513:29

Времето за договаряне и създаване приключи.
Когато един ден руската тръба се появи съвсем близо до българската граница,но на турска територия е време да си спомним за ''грозните и глупавите'',които свалиха Борисов в началото на 2013 г./след манипулацията с новогодишните сметки за ток/,а след това за ''умните и красивите''.До началото на 2014 година безкрайните им шествия и хепънинги громяха Орешарски,като основното обвинение към това правителство беше....строителството на''Южен поток''.
Миналата година/май месец/ бях писал,че руската тръба,така или иначе,ще се появи на юг от Резово.Тогава всички скочиха срещу коментарът ми.Наистина изглеждаше невероятно,но геополитическата логика на руснаците е съвсем прагматична-избягване на Украйна/на всяка цена/като транзитна държава/,за да се сведе до минимум значението и като възлова транзитираща държава към Европа.
Българските правителства изпуснаха историческия шанс да превърнат България като южна врата за огромни енергийни доставки със всички произтичащи ползи и плюсове за българската икономика.Добре е да се знае,че Третият енергиен пакет беше създаден и наложен на Европейската комисия от Лондон/британската политика/,която е сведена до американската такава.
Нека икономистите от ''Отворено общество''да изчислят колко ще струва на България природният газ,когато тръбата мине през Турция/и евентуално през Гърция/.Както и да го изчисляват,цената за България ОТНОВО ще е най-високата за цяла Европа.
Защото за голямата политика се искат топки,а не въртене на задник...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 02.10.2012, 11:42

2 скучко | 09.02.201512:00

А, Павурче, нема лошо бе! Юро комисарите ше се разходят до нас, ше пият по една ракия, ше се задрависат пред камерите с Бате ти Бойко, ше се върнат в Брюксел, и ше представят пред касата отчета за осребряването му.

ПС Бе то целия Юропарламент и А. Меркел като са на брюкселско зеле, могат да се наредят на тръбата и да а я напълнят. Идея
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

1 Pavur Pezev | 09.02.201510:19

Аз обаче така и не разбрах,кфо шъ минава през тоя ХЪБ,отде шъ дойде демократичната газ.Има една карикатура на Комарницки-седи Бойко върху ХЪБ-а на един плаж и пръцка в него.
   

оценка

+2 -0