ДПС осъди България в Страсбург | webcafe.bg
newscafe

ДПС осъди България в Страсбург

Webcafe.bg
13.10.2015, 17:28 (обновена 13.10.2015, 17:33)
Ахмед Доган

Снимка: © Tema daily

Заради решението на КС Движението за права и свободи загуби един мандат в Народното събрание. Тогава председателят Ахмед Доган заведе жалба срещу държавата в Страсбург, заедно с неуспелия депутат Рушен Риза и още 101 избиратели.

ДПС спечели делото срещу България пред Европейския съд по правата на човека след 5-годишен съдебен процес, съобщава "Правен свят".

Причина за осъдителната присъда е решението на Конституционния съд да анулира резултатите от изборите в Турция заради данни за сериозни нарушения по време на парламентарните избори през 2009 г.

Заради решението на КС Движението за права и свободи загуби един мандат в Народното събрание. Тогава председателят Ахмед Доган заведе жалба срещу държавата в Страсбург, заедно с неуспелия депутат Рушен Риза и още 101 избиратели.

ЕСПЧ е уважил претенциите на ДПС, като твръди, че е нарушено изискването за свободно изразяване на мнението на народа при избиране на законодателно тяло.

Парично обезщетение обаче не се присъжда, като се посочва, че самото установяване на нарушението е достатъчна компенсация.

От съда посочват, че поради недостатъците във вътрешното право и липсата на възможност за провеждане на нови избори КС е ощетил Движението за права и свободи.

От ЕСПЧ обявяват, че "Новите избори биха позволили съгласуване на легитимната цел за отмяна на изборните резултати т.е. опазването на законността на изборния процес, със субективните права на избиратели и кандидати в парламентарните избори".

Решението е подписано с особено мнение от доскорошния представител на България в ЕСПЧ Здравка Калайджиева, която подчертава, че Съдът в Страсбург "не може да замени компетентните национални съдилища" или да отхвърля тълкуванието на Конституционния съд.

Oще: ахмед доган  дпс осъди българия  европейски съд по правата на човека  еспч  обезщетение  осъдителна присъда  правосъдие  рушен риза  страсбург  съдът в страсбург 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

3 dedo adji | 14.10.201509:10

Кафето, питахте ли в Стасбург дали да ми изтриете коментара или се навеждате рефлекторно? Ще го повторя пробно.
Европа продължава да си затваря очите пред ислямската опасност. Пепе не е прав. Хиената ДПС е сита, чак преситена, но българското агне е жестоко ухапано. За предупреждение.
Все пак има една добра новина. Даже на това високо ниво се е намерила една достойна българка, която е възразила. И вероятно затова е "доскорошният представител".
Да живее Здравка Калайджиева!
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

2 pepe | 13.10.201521:40

Това дело просто нищо не означава - няма нито правна сила - ЕСПЧ не може да отмени решение на КС, нито последствия /последствия няма защото ЕСПЧ се страхува от обвинение в намеса във вътрешната политика на страната, така че решението е някакъв опит за решение от типа "и вълка сит и агнето цяло"/
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 29.03.2014, 18:38

1 Al Kl | 13.10.201519:46

Е, няма такава държава.
Етническа партия да осъди България.
Мазния се омаза от всекаде .
   

оценка

+3 -0

Най-коментирани