Борислав Цеков номинира Мая Манолова за омбудсман | webcafe.bg
newscafe

Борислав Цеков номинира Мая Манолова за омбудсман

Webcafe.bg
13.07.2015, 12:45 (обновена 13.07.2015, 12:56)
борислав цеков

Снимка: © .modernpolitics.org

Борислав Цеков е бивш главен секретар на омбудсмана Гиньо Ганев между 2005-2010 г. и кандидат за народен представител от листата на "БСП-Лява България" на парламентарните избори през октомври 2014 г.

Походът на лявото острие Мая Манолова към поста на омбудсмана стартира с номинация от група неправителствени организации около Института за модерна политика на Борислав Цеков.

В понеделник в Народното събрание е внесена "официална" номинация на Манолова за омбудсман, подписана от ИМП, Гражданско движение "ДНЕС", Центъра за защита на правата в здравеопазването и Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите.

Организациите настояват за смяна на Константин Пенчев (чийто първи мандат изтича през октомври), защото институцията "се изгуби от обществения хоризонт през последните години, бяга от горещите правозащитни въпроси и не поставя ясно неудобните теми пред изпълнителната власт".

В писмото се заявява, че за омбудсман трябва да се избере "личност с широка публична известност, която познава механизмите на държавното управление и е доказала на дело, че може да бъде коректив на силните на деня", поради което считат Мая Манолова за подходящ кандидат.

Писмото на организациите има само декларативен характер, тъй като само народни представители могат да внасят официални номинации за омбудсман.

Член на УС на Институтът за модерна политика е Борислав Цеков, бивш главен секретар на омбудсмана Гиньо Ганев между 2005-2010 г. и кандидат за народен представител от листата на "БСП-Лява България" на парламентарните избори през октомври 2014 г.

Благодарение на парламентарната подкрепа на БСП в 42-то Народно събрание ИМП "излъчи" и настоящия председател на Централната избирателна комисия - Ивилина Алексиева, която дотогава беше изпълнителен директор на неправителствената организация.

Oще: борислав цеков  бсп  имп  институт за модерна политика  кандидатура  мая манолова  мая манолова за омбудсман  номинация  нпо  омбудсман 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани