Скандалът "Яневагейт" има отражение в доклада на ЕК | webcafe.bg
newscafe

Скандалът "Яневагейт" има отражение в доклада на ЕК

Webcafe.bg, по БТА
25.01.2016, 22:10 (обновена 25.01.2016, 22:28)
главният прокурор сотир цацаров

Снимка: © webcafe.bg

Сред препоръките на доклада са повече отчетност в работата на главния прокурор, както и на редовите обвинители в България.

Критика към Висшия съдебен съвет се съдържа в черновата на доклада на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и проверка, който предстои да бъде представен в сряда, съобщава БНТ.

В документа се описват се случилите се около съвета събития и се критикуват непрозрачните процедури. Без да се посочват имена, са описани скандалите, включително с телефонните записи. Има критики, че в такива случаи ВСС се самосезира и започва работа по проблемите твърде бавно, едва след значителен обществен натиск. За поредна година докладът препоръчва да се променят НК и НПК, отбелязва се неравномерната натовареност на съдилищата и се подкрепя идеята за проверка на работата на прокуратурата.

Препоръчват се законодателни промени, които да направят по-лесна работата на комисията за конфискация на незаконно придобито имущество.

Докладът приветства възобновяването на реформите през 2015 година след застоя преди това. В документа се отчита макар и слабият процес на реформи в съдебната система.  Приветстват се стратегиите за борба с корупцията и за съдебна реформа и се отбелязва, че трябва да започнат да бъдат прилагани. Като положителни стъпки са посочени изборът на главен съдебен инспектор и промените в системата за случайно разпределение на делата. Европейската комисия оценява положително и работата на специализираните съд и прокуратура, чиято дейност вече е започнала да дава резултати.

Сред препоръките на доклада са повече отчетност в работата на главния прокурор, както и на редовите обвинители в България, допълва Mediapool.

Oще: българия  всс  главен прокурор  европа  европейска комисия  европейски съюз  ек  ес  корупция  мониторинг  мониторингов доклад  сотир цацаров  съд  съдебна система 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.