Българска следа в "хайверената дипломация" на Илхам Алиев | webcafe.bg
newscafe

Българска следа в "хайверената дипломация" на Илхам Алиев

Webcafe
04.09.2017, 20:45 (обновена 07.09.2017, 11:15)
илхам алиев

Снимка: © Getty Images

Калин Митрев - съпруг на директора на ЮНЕСКО Ирина Бокова - е получил най-малко 425 000 евро по договор за частни консултантски услуги от азербайджанската компания "Авуар Ко." през британски "кухи" фирми, съобщава The Guardian.

Митрев е получавал средствата в български и швейцарски банкови сметки в периода, в който Митрев е работил като консултант. От септември 2002 г. досега (с известни прекъсвания), той е представител на България в Европейската банка за възстановяване и развитие в Лондон, като е член на борда на директорите на финансовата организация.

Първият му мандат в ЕБВР е за 6 месеца през 1997 г. Връща се отново през 2002 г. като директор на ЕБВР за България, Полша и Албания, като мандатът му е удължаван до януари 2010 г. След 4 години като мениджър в частни компании, Калин Митрев отново беше предложен за представител на страната в ЕБВР през май 2014 г. Няколко месеца по-късно, през ноември 2014 г. кабинетът на Бойко Борисов го отстрани. На 30 март 2016 г. обаче отново правителството на Борисов върна Митрев в борда на директорите на организацията.

Пред The Guardian, Калин Митрев потвърждава за плащанията, като казва, че са получени за законна консултантска дейност. Той отрича да е знаел за оригиналния произход на средствата.

"Всички мои доходи, генерирани от дейност в различни държави, са съответно декларирани и обложени с данъци в страната на местожителство, България", казва Митрев.

Името на Калин Митрев излиза в журналистическо разследване на схема, по която се смята, че правителството на Азербайджан е купувало политическо влияние в Европа. Това се твърди в репортажи в британския The Guardian, германския Sueeddeutsche Zeitung и OCCRP (журналистически проект за разследвания срещу корупция и организирана престъпност).

Разследването се базира върху изтекли конфиденциални документи от една от най-големите европейски бани Danske Bank, през чийто клон в Естония са преминавали плащанията. Междинни получатели са мрежа от четири британски дружества с ограничена отговорност, регистрирани в Лондон, които се възползват от вратичка в закона, позволяваща прикриване на търговска дейност с чуждестранни фирми.

Самата Ирина Бокова е присъдила едно от най-големите отличия на ЮНЕСКО на първата дама на Азербайджан и вицепрезидент на страната Мехрибан Алиева. Бокова е домакин и на фотографска изложба в централата на ЮНЕСКО в Париж със заглавие "Азербайджан - страната на толерантността", организирана от президентската фондация "Гайдар Алиев".

Ирина Бокова отрича да е налице конфликт на интереси заради консултантската дейност на съпруга й Калин Митрев.

"Като генерален директор на агенция на ООН, моето задължение е да развивам здрави работещи отношения с всички членове на организацията в съответствие с политиките, приети от страните-членки. Азербайджан не е изключение в това отношение", казва тя пред медията.

Общо 2,9 млрд. долара са прехвърлени през тази схема за период между 2012 и 2014 г, което означава, че от Азербайджан всеки ден са излизали по 3 милиона долара. Източникът на парите не винаги е известен, но средствата идват от компании, свързани с президента на Азербайджан Илхам Алиев, министерства и Международната банка на Азербайджан - най-голямата финансова институция в страната, която наскоро е започнала процедура по несъстоятелност.

1,4 млрд. долара са платени от неизвестна частна фирма от Баку на име Бактелеком MMC. Фирмата е определена в разследването като "двойник" - носи същото име като държавната телекомуникационна компания, но няма никаква правна връзка с нея. Търговската й дейност е неизвестна, но според разследване на OCCRP Бактелеком ММС е свързана с Мехрибан Алиева.

Парите се прехвърлят в 4 британски компании с офшорно управление. Оттам са разплащани към получатели в различни страни - включително Германия, Великобритания, Франция, Турция, Иран и Казахстан.

Най-голямата банка на Дания - Danske - е обработвала всички плащания през малък клон в Естония, без да обърне внимание на нещо нередно. Организаторите на схемата регистиррат четири фирми в търговския регистър в Лондон - Hilux Services, Polux Management, Metastar Invest и LCM Alliance. Първите две дружества се управляват от агенти в офшорната зона на Британските вирджински острови.

Освен до съпруга на Ирина Бокова, множество плащания са правени до няколко членове на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа ПАСЕ. Сред тях е бившият германски депутат Едуард Линтнер от ХСС (коалиционен партньор на ХДС на Ангела Меркел), както и италианският бивш председател на център-дясната политическа група в ПАСЕ Лука Волонте.

Срещу Волонте тече дело за пране на пари от 2016 г. след разкриването на информацията за плащанията от четирите британски фирми. Оттогава и четирите дружества са закрити.

Линтнер е и основател на Обществото за развитие на германо-азербайджанските връзки в Берлин, което е получило финансиране в размер на 819 000 евро. Линтнер е и един от наблюдателите на президентските избори в Азербайджан през 2013 г., когато оценява процедурата като "по германски стандарт", въпреки че официалната оценка на изборните наблюдатели открива "значителни дефекти" по време на изборите.

The Guardian напомня, че през 2013 г. членовете на Съвета на Европа са гласували против приемането на критичен доклад за състоянието на правата на човека в Азербайджан след интензивно лобиране.

Лобистката дейност на Баку в Съвета на Европа отдавна е получила названието "хайверената дипломация", пише Sueddeutsche Zeitung, заради практиката на Азербайджан да прави скъпи подаръци на европейски парламентаристи.

Част от паричните трансфери са насочвани към институции от британската образователна система - предполага се, че средствата са използвани за плащането на такси за обучението на децата на азербайджанския елит.

Схемата е използвана и за разплащане на извънредни разходи на високопоставени държавни служители - включително за медицински услуги на Якуб Ейубов, първи вицепремиер на Азербайджан. Има отделни плащания и за сина на Ейюбов - Емин, който е посланик на Азербайджан в ЕС.

През 2014 г. близо 2 милиона долара са платени на Екарт Сагър - бивш продуцент на CNN в Лондон, собственик на PR компания, свързана със статии, които промотират правителството на Азербайджан. Още 400 000 паунда са платени на Йовдат Гулиев, член на лобистката група Англо-Азербайджанско общество.

Oще: азербайджан  дипломация  илхам алиев  ирина бокова  калин митрев  политика  съпруг  хайверената дипломация 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани