Цацаров защити Христо Иванов от атаката на БСП | webcafe.bg
newscafe

Цацаров защити Христо Иванов от атаката на БСП

Webcafe.bg
29.05.2015, 11:24 (обновена 29.05.2015, 11:28)
Христо Иванов

Левицата поиска оставката на правосъдния министър заради договора с Международния наказателен съд за приемане на защитени свидетели

Главният прокурор Сотир Цацаров се намеси в спора около споразумението за релокация на свидетели с Международния наказателен съд (МНС), заради което депутатите от "БСП - Лява България" поискаха оставката на правосъдния министър Христо Иванов.

В специално съобщение на прокуратурата се твърди, че критиките към Иванов са "напълно неоснователни", тъй като документът е подписан след близо три години процес на предварителна подготовка и съгласуване в края на ноември 2014 г.

"Такива споразумения действат между МНС и множество други държави и съдържанието им не е публично. Категорично може да бъде заявено, че в окончателния текст на споразумението интересите на българската държава са напълно защитени. Това касае не само финансовото обезпечаване, но и правомощията за индивидуална преценка и неподлежащо на обсъждане или ревизия решение за всеки конкретен случай", пише в позицията на главния прокурор.

Скандалът около споразумението с МНС избухна в четвъртък, когато депутати от БСП начело с Чавдар Георгиев поискаха оставката на правосъдния министър Христо Иванов и заплашиха с вот на недоверие.

Причината за атаката се оказа недоволство от достъпа на народните представители до пълния текст на документа, който се обсъжда и гласува на закрито заседание заради условията за конфиденциалност на договора.

Заради съдържанието на споразумението текстът му няма да се обнародва в "Държавен вестник".

Червените депутати твърдят, че в секретната секция на деловодството на НС липсва пълният текст на споразумението, а е налице единствено "негов преразказан вариант". От БСП настояха окончателното гласуване на ратификацията да се случи на публично заседание.

"Безотговорно е да се вдига медиен шум, когато имаме въпроси, засягащи националната и международната сигурност", коментира Христо Иванов пред "Сега". Той съобщи, че ще поиска среща с депутатите от БСП.

Oще: бсп  главен прокурор  гласуване  деловодство  международен наказателен съд  мнс  ратификация  релокация на свидетели  свидетели  секретно деловодство  сотир цацаров  христо иванов  цацаров  чавдар георгиев 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани