И все пак Ценко Чоков остава кмет на Галиче | webcafe.bg
newscafe

И все пак Ценко Чоков остава кмет на Галиче

Webcafe
03.05.2017, 13:49 (обновена 03.05.2017, 14:01)
Ценко Чоков

Снимка: © кадър: bTV

Общинската избирателна комисия в Бяла Слатина отказа да освободи Ценко Чоков от кметския пост в село Галиче - въпреки изричната препоръка на ЦИК, че Чоков трябва да бъде отстранен, тъй като не изпълнява задълженията си от повече от 10 месеца.

Кметът на Галиче се намира в следствения арест от юни 2016 г., като междувременно се е възползвал от правото си на платен и неплатен годишен отпуск за няколко месеца. Оказва се, че и към момента Чоков се води в неплатен отпуск, който ще изтече едва на 31 май 2017 г.

ОИК - Бяла Слатина смята, че нито една от законовите хипотези за предсрочно прекратяване на мандата на селския кмет не е изпълнена въпреки становището на ЦИК.

"В Закона за местното самоуправление като причина е посочено неоснователно отсъствие от работа за повече от един месец.

Следва да се има предвид факта, че Ценко Кръстев Чоков не изпълнява задълженията си, тъй като същия ползва полагащите му се отпуски, били те платени или неплатени. Работниците и служителите, с които трудовото правоотношение е възникнало въз основа на избор имат всички права и задължения, както при възникване на трудово правоотношение по силата на сключване на трудов договор. В това число влиза и ползването на редовен платен годишен отпуск или неплатен такъв", се казва в решението на ОИК.

Комисията оспорва и преценката на Окръжната прокуратура във Враца, която твърди, че част от отпуска на Ценко Чоков е неправомерен, тъй като е погасен по давност. ОИК препраща към Кодекса на труда, която влиза в сила през 2011 г. и има действие за напред - а използваният от Чоков отпуск е от 2008 и 2009 г.

Решението на ОИК Бяла Слатина подлежи на обжалване пред Врачанския административен съд.

Oще: галиче  кмет на село галиче  кодекс на труда  неплатен отпуск  оик бяла слатина  платен отпуск  село галиче  ценко чоков  цик 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани