Акцизите върху цигарите се вдигат от догодина | webcafe.bg
newscafe

Акцизите върху цигарите се вдигат от догодина

Webcafe
02.10.2015, 12:55 (обновена 02.10.2015, 13:19)
тютюнопушене

Снимка: © Getty Images

С приетите на първо четене промени се забранява притежаването на повече от 40 броя свити цигари

От 2016 г. ще започне плавно увеличение на акцизите върху цигарите. То ще засегне предимно по-скъпите продукти.

Това става с промяна в структурата на акциза за тютюневите изделия, въведена с промените в Закона за акцизите и данъчните складове, одобрена днес на първо четене от Народното събрание.

Измененията бяха приети с 81 гласа „за", 7 - „против" и 12 въздържали се след поискано прегласуване от депутата от БСП Румен Гечев, предаде "Фокус".

Специфичният акциз върху цигарите ще бъде намален от 101 лв. на 70 лв. за 1000 късa. Същевременно пропорционалният акциз ще бъде повишен до 38 на сто от продажната цена през 2016 г., 40% ще бъде през 2017 г., и 42 процента - през 2018 г., за да достигне до 2018 г. минималните нива, изисквани от ЕС.

Ако се запази потреблението на тютюневи изделия на сегашните нива, ефектът от промяната през следващите три години ще бъде около 119 млн. лв. общо приходи в бюджета.

С приетите от депутатите промени се забранява притежаването на повече от 40 броя свити цигари.

В проекта е заложено и увеличение на акцизните ставки на енергийните продукти за отопление и облагане с акциз на втечнения нефтен газ.

От БСП не приемат да бъдат уеднаквени акцизите за екологично чисти горива и тези, които замърсяват околната среда. В 21 страни на ЕС има преференциални режими с нулеви ставки, посочи Румен Гечев.

Oще: акциз  закон  парламент  проект  пушене  тютюн  тютюнопушене  цигари 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.