ВСС порица председателя на ВКС Лозан Панов | webcafe.bg
newscafe

ВСС порица председателя на ВКС Лозан Панов

Webcafe
11.05.2017, 15:24 (обновена 11.05.2017, 15:47)
лозан панов

Снимка: © Webcafe.bg

Висшият съдебен съвет прие решение, с което порицава председателя на ВКС Лозан Панов за "недопустим опит за намеса" преди предстоящите избори за представители на съдилищата във ВСС.

С мнозинство от 11 гласа, ВСС обяви, че Панов не е имал право да изисква протоколи от общите събрания на съдиите в няколко града на страната.

Въпросът датира от началото на април 2017 г., когато Панов се усъмни, че председателите на апелативни съдилища правят опити за натиск върху съдиите на местно ниво преди номинирането на кандидати от съдийската квота на ВСС. Последните промени в закона за съдебната власт разрешиха на всеки магистрат да може да излъчи собствен кандидат 2 месеца преди прекия избор.

Поради тази причина той е поискал от ръководителите на петте апелативни съдилища справките за протичане на събранията с номинациите.

Панов не участва в гласуването на решението, но коментира ситуацията с думите: "Където глупостта е образец, там разумът е безумие".

Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани