Борисов реши да вдигне ръце от съдебната власт | webcafe.bg
newscafe

Борисов реши да вдигне ръце от съдебната власт

Webcafe.bg
27.11.2015, 16:23 (обновена 27.11.2015, 16:35)
премиерът бойко борисов и министърът на правосъдието христо иванов

Снимка: © webcafe.bg

Бойко Борисов: "По тема съдебна система повече към мен и правителството да няма въпроси. А ако трябва говорител, (Петър) Москов ще го предложим по тази тема, че на него не му скачат"

Премиерът Бойко Борисов реши да се дистанцира от скандала "Янева-Ченалова", като обяви, че повече няма да коментира теми, свързани със съдебната власт, тъй като не желае името му да бъде замесвано в опити за вмешателство над магистратите.

"И на Христо Иванов му кажете - не желая на тема съдебна система никой да ми казва „Добър ден". Не желая, толкоз! След като... дори и да си кажеш мнението, че не ни е добра или не работи добре съдебната система - това се тълкува като вмешателство", заяви Борисов по време на заседание на Министерски съвет.

Изтеклите записи от разговорите между бившите съдии от СГС не бяха включени за обсъждане в дневния ред на кабинета. Самият Борисов поема инициативата с импровизиран монолог по време на точка 26 относно процедурата за избор на генерален адвокат на България в Съда на ЕС.

"Ченалова и Янева защо не ги предложите? Като ги слушам по телевизиите, те са идеални... Шегувам се.... След като не са „гнили ябълки", както ги нарекоха, да ги предложим, за да се издигнат в Европа. Може да мирнат. За да угодим!", така Борисов се обръща към зам.-министъра на правосъдието Петко Петков.

"Дори самият Москов коментира в парламента - че това са най-лошите лица на съдебната система... Но него не го атакуват. А аз, че съм казал за 400 години затвор (за Владимира Янева), съм от сутрин до вечер по всички телевизии, някак си да ме вкарат в тази тема...", продължава изказването си премиерът.

Препратката в репликата му се отнася за негово изявление пред журналисти в Брюксел от месец февруари, в което той коментира, че след като СГС е постановил 4 години затвор на Цветан Цветанов за делото "Шестте Не!!!", то председателката на СГС Владимира Янева трябвало да получи 400 години затвор по обвинението за незаконно удължаване на срокове за прилагане на СРС.

В изтеклите записи Янева заявява, че когато е разбрала за тази реплика на Борисов, му е писала sms, в който прави опит да се оневини. Минути по-късно, добавя тя, с нея се е свързал Димитър Узунов от ВСС (описан от Янева като "човека на Бойко"), който я е "успокоил", че няма да бъде отстранена от длъжност.

"Значи, ние, изпълнителната власт в лицето мое или на Москов, или на госпожа Кунева, или не дай, Боже, и Лукарски да се изкажем по тази тема, излиза, че ние се намесваме в съдебната система?! Ами защо ни карат да коментираме тогава? Защо има доклад до правителството? Питайте защо е докладът до правителството за мониторинг? Докладът да си го напишат до съдебната система, до Висш съдебен съвет, до прокурор, до съдии, имаме ВКС и те да решават какво да правят с този мониторинг. Ние нямаме роля вече там. Край.", продължава Борисов.

"Затова по тема съдебна система повече към мен и правителството да няма въпроси. Към съдебната система, те да решават. А ако трябва говорител, Москов ще го предложим по тази тема, че на него не му скачат", завършва Бойко Борисов.

Премиерът не споменава нито веднъж съдържанието на изтеклите записи, в които Янева твърди, че той лично е "натискал" главния прокурор, за да бъде тя "опраскана".

Oще: бойко борисов  владимира янева  записи владимира янева румяна ченалова  записите от бивол  петър москов  софийски градски съд  срс  съдебна власт  съдебна система  съдия  янева ченалова 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.