"Атака" иска задължителните имунизации да отпаднат | webcafe.bg
newscafe

"Атака" иска задължителните имунизации да отпаднат

Webcafe.bg
29.04.2015, 15:57 (обновена 29.04.2015, 16:37)
Ваксиниране на дете

Снимка: © Getty images

От партията посочват, че в последните години се чуват тези против задължителната имунизация и в "сериозни медицински издания се застъпват теории, доказващи връзка между имунизациите в ранна възраст и развиването на аутизъм".

Група депутати от "Атака", сред които Волен Сидеров, внесоха предложения за промени в Закона за здравето, с които да отпадне задължителната имунизация. Вместо това имунизациите да бъдат категоризирани като „препоръчителни".

"Атака" се аргументират с това, че в ЕС има само девет страни, в които имунизациите са задължителни - Чехия, Унгария, Полша, Италия, Румъния, Словакия, Словения, Малта и България. Във всички останали е възприета политика на доброволно информирано имунизиране на гражданите, т.е. плановите имунизации в тези страни не са задължителни.

От партията посочват, че в последните години се чуват тези против задължителната имунизация и в "сериозни медицински издания се застъпват теории, доказващи връзка между имунизациите в ранна възраст и развиването на аутизъм".

Според "Атака" може да се приеме, че поставянето на ваксини представлява медицински опит заради възможните нежелание реакции.

„Наличието или липсата на противопоказания не се изследва преди поставяне на ваксината, още повече, че първите задължителни ваксини се поставят часове след раждането на детето, когато неговото здравословно състояние не е изследвано", пише в предложението на "Атака".

Според "Атака" в последните десетилетия се забелязва значително нарастване на децата с аутизъм, както и на децата с Детска церебрална парализа, като според партията има пряка връзка между увеличаването на имунизационния календар и повишената честота на заболяванията.

"С оглед на това, че в страната ни има сериозна демографска криза, приоритет на всяко правителство е запазването на живота и здравето на българските деца", посочват от "Атака".

Вносители на предлаганите промени са депутатите от "Атака" Волен Сидеров, Явор Нотев, Миглена Александрова, Иван Димитров, Калина Балабанова, Николай Александров, Илиан Тодоров.

Председателят на Здравната комисия Даниела Дариткова призова идеята да бъде внимателно обсъдена и припомни епидемията от морбили от 2010-2011 година. Тогава от 24 000 болни 24 са починали заради не проведената имунизация в определени контингенти.

„Смятам, че опасността от това, което вече сме виждали, и опасността от всички тези заболявания, трябва да бъде водеща и тя е водеща при решението да се избере този безвреден и доказан метод за предпазване от заразни заболявания", каза Дариткова.

„Какво искаме? Тези болести отново да се върнат у нас ли? Това, че в момента ги няма, не бива да ни навежда на мисълта, че те са изчезнали от само себе си. Напротив, болестите съществуват, те са изключително опасни. Ваксините, които се използват в България, са утвърдени в целия ЕС и смятам, че тяхното прилагане е причина за доброто здраве на децата" , допълни Дариткова.

Тя призова всички решения на Народното събрание да бъдат съобразени с отговорността на политиците по отношение на здравето на нацията.

Oще: атака  аутизъм  ваксина  ваксинация  ваксини  волен сидеров  даниела дариткова  дариткова  имунизации  имунизация  сидеров 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 29.04.2015, 21:11

2 Виктория Пенелопова 07 | 29.04.201521:55

Пука му на откачалката Сидеров за децата! Опитва се да прави свирки на антиваксерите, защото само те му останаха. Халал да се му. Много щастлив
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 12.03.2014, 19:23

1 peet | 29.04.201519:29

Поредна лъжа и тъпотия сътворена от малоумния сидеров и тиквите около него. Пълна лъжа е ,че само в изброените страни е задължителна имунизацията. В света се финансират програми за откриване и изработване на ваксини, нашия абдал сидеров се оказа внезапно такъв световен експерт по ваксини!
Тоя спор за ваксините тръгна от една глупава статия в едно медицинско списание. После от списанието се опитаха да се поправят, но малко късно. Духа на простотията и невежеството беше пуснат и завчас стана тема на световен спор по форуми, най-вече. Оказа се,че светът, вкл. България, е пълен със суперексперти по ваксини, ваксинации.
В Холандия направиха този "демократичен" експеримант с трагични последици за децата. Отчете се като неправилен. Иначе трябваше да кажат,че са пълни глупаци, за да слушат самозванци-специалисти.
Вярвам, че здравия разум на българина няма да допусне тази поредна тъпня да си пробие път.
   

оценка

+2 -1

Най-коментирани