Законов финт вади Йордан Бакалов от военното разузнаване | webcafe.bg
newscafe

Законов финт вади Йордан Бакалов от военното разузнаване

Webcafe.bg
01.10.2015, 15:50 (обновена 01.10.2015, 16:11)
йордан бакалов

Службата е на пряко подчинение на министъра на отбраната.

С изненадващата подкрепа на ГЕРБ парламентът прие предложението на Таско Ерменков от БСП шефът на военното разузнаване задължително да е военнослужещ. Това прави настоящия шеф Йордан Бакалов несъвместим с поста. Той бе назначен по предложение на министъра на отбраната Николай Ненчев, въпреки критиките на професионалното съсловие. Вероятно скоро ще се наложи ново назначение за директор на „Военна информация".

С мандат от 5 години и възможност за едно преизбиране, директорът на служба „Военно разузнаване" се назначава и освобождава с указ на президента на Република България по предложение на Министерския съвет.

Йордан Бакалов е бивш депутат от СДС и служебен министър на вътрешните работи в кабинета „Близнашки". Той пое поста през май 2015-та година, тъй като предишният директор на службата Веселин Иванов беше уволнен заради агентурното му минало и конфликт с Ненчев.

Обратът се случи при гласуването на второ четене от Закона за военното разузнаване. Предложението на Ерменков не е подкрепено от ресорната комисия по отбрана.

В първоначално залегналите текстове, одобрени от комисията, се предвиждаше като изискване директор на службата да може да бъде военнослужещ с висше военно звание или цивилен служител.

Парламентът прие, че дейността на директора на службата се подпомага от заместник-директори. Сред изискванията към ръководството е задължителен стаж от 10 години в сферата на националната сигурност или въоръжените сили, да имат достъп до секретна информация с ниво "Строго секретно", да не членуват в политическа сила, да са с магистърска степен, с българско гражданство.

Oще: военна информация  военно разузнаване  йордан бакалов  министерство на отбраната  национална сигурност  николай ненчев  таско ерменков 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани