ГЕРБ иска референдум преди президентските избори | webcafe.bg
newscafe

ГЕРБ иска референдум преди президентските избори

Webcafe
18.03.2016, 11:55 (обновена 18.03.2016, 12:20)
цвета караянчева

Снимка: © gerb.bg

Цвета Караянчева смята, че провеждането на избори и референдум в един ден ще затрудни гласоподавателите

Парламентарната група на ГЕРБ ще внесе промени в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт, за да направи възможно провеждането на референдум преди президентските избори през есента.

Това потвърди депутатът Цвета Караянчева в интервю за БНР.

"Има такава нагласа да се проведе референдум преди президентските избори. Готови сме да уважим искането на онези, които са подписали искането", каза Караянчева.

Промяната ще засегне чл. 14, ал. 2 от закона, която казва, че ако бъде взето решение за провеждане на национален референдум по-малко от една година преди предстоящите национални избори, двата вота се провеждат задължително на една и съща дата.

На въпрос защо ГЕРБ не желае провеждането на референдум в деня на президентските избори, Караянчева отговори, че управляващите искат "да се чуе темата за задължителното гласуване, а въпросите са доста и това ще затрудни гласуването за президентските избори".

Към момента има две отделни подписки от инициативни комитети за провеждане на национален референдум. Първата беше на бизнесмена Веселин Марешки, който събра 410 000 подписа за национално допитване по 5 въпроса: въвеждане на регулация на ценообразуването за пазара на горива, отпадане на имунитета на народните представители, пълно отпадане на държавната субсидия за партиите, намаляване на броя на депутатите от 240 до 120, отмяна на ограничението за броя на аптеките, регистрирани на един собственик.

Самият Марешки изрази съмнения доколко подписката му ще успее да покрие минималното изискване за задължителна тежест (най-малко 400 000 легитимни подписа).

Паралалено с него екипът на Слави Трифонов успя да събере над 650 000 подписа за референдум по шест въпроса: въведане на мажоритарна избирателна система, намаляване на броя на депутатите от 240 до 120, въвеждане на задължително гласуване, въвеждане на електронното гласуване (което вече беше одобрено от НС), намаляване на държавната субсидия за партиите от 11 до 1 лв. за действителен глас, пряк избор на директори на областни дирекции и районни управления на МВР.

Все още няма официална информация от служба ГРАО дали подписките отговарят на законовите изисквания за задължително разглеждане в Народното събрание, но от думите на Караянчева стана ясно, че в ГЕРБ вече са в готовност да дадат ход за поне една от инициативите.

Oще: веселин марешки  герб  задължително гласуване  закона за прякото участие на гражданите в държавната власт  закон за референдумите  избори за президент  караянчева  намаляване на броя на депутатите  подписка за референдум  президентски избори  пряка демокрация  референдум  слави  слави трифонов  цвета караянчева  цени на горивата  шоуто на слави 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани