На първо четене: Отпада банковата тайна | webcafe.bg
newscafe

На първо четене: Отпада банковата тайна

Webcafe.bg
12.06.2015, 11:30 (обновена 12.06.2015, 11:34)
банка

Предлаганите текстове бяха подкрепени със 112 гласа срещу 1 "против" и 1 "въздържал се"

Депутатите приеха на първо четене промени в закона за кредитните институции, които предвиждат отпадане на банковата тайна за банки в несъстоятелност.

Предлаганите текстове бяха подкрепени със 112 гласа срещу 1 "против" и 1 "въздържал се". След писмено искане от финансовия министър или шефа на Фонда за гарантиране на влоговете в банките синдиците на банка в несъстоятелност ще могат да разкриват информация за клиентите с привилегировани лихвени условия. Ще се разкрият и политическите партии и лицата на висши държавни длъжности, разполагали с влогове, кредити и сметки в тези банки.

Вносители на промените депутати от различни парламентарни групи. Депутатите гласуваха и да се удължи работата на комисията за КТБ до окончателно приемане на промените в Закона за кредитните институции. Причината е, че при сегашната нормативна уредба няма как да се оповестят събраните данни за фалиралата КТБ.

Вчера текстът за отпадане на тайната за банки в несъстоятелност мина през бюджетната комисия в Народното събрание. Законопроектът беше внесен от председателя на временната комисия, която разследва състоянието на КТБ, Десислава Атанасова.

Докладът на временната комисия за КТБ е готов и ще бъде оповестен, когато падне банковата тайна за банки в несъстоятелност, обяви Атанасова.

Oще: банка  банки  банкова тайна  гласуване  десислава атанасова  кредити  ктб  лихви  парламент  синдици 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани