Приватизацията на болници отпадна | webcafe.bg
newscafe

Приватизацията на болници отпадна

Webcafe.bg
09.09.2015, 17:54 (обновена 09.09.2015, 18:33)
Петър Москов

Дебатите по Закона за лечебните заведения наложиха удължаване на заседанието на парламента

Болниците нямат да бъдат приватизирани, реши Народното събрание. Депутатите не приеха едно от основните предложения на здравния министър Петър Москов, който сам допусна оттегляне на текста, за да има по-широка подкрепа за здравната реформа, а Бойко Борисов го обяви за неприевлив.

99 депутати гласуваха днес „за" отпадане на възможността за приватизиране на лечебните заведения, а само двама се обявиха „против".

Първоначалното предложение беше, че частни инвеститори ще могат да придобият дял от лечебните заведения, с изключение на спешните отделения. Идеята на Москов беше бизнесът да изчисти дълговете на държавните и общинските болници, но при условие, че няма да променят статута им. Дълговете на болниците възлизат на 400 милиона лева. Лекари също могат да купят болница, но условието е да участват 51% от тях и да придобият поне 50% от капитала.

По-рано депутатите приеха създаване на Национална здравна карта, която ще определи броят на лечебните заведения по райони. В нея ще бъдат посочени и потребностите от медицински услуги и специалисти по места.

Предвижда се възможност за обединение на болници и други промени. Освен това, НЗОК вече няма да финансира всички болници. В райони с прекалено много лечебни заведения и надвишаване на нужния брой легна, Касата ще сключва договори само с част от тях. Това ще става по критерии, определени от Министерски съвет.

„Днес в българския парламент беше произнесена истината - сериозна част от лечебните заведения са механизъм за облагодетелстване на политически партии. Срещу това всеки разумен човек трябва да се разправи", добави той и уточни, че срещу това е механизмът на здравната карта", коментира Москов.

Той изрази задоволство от приемането на Закона за лечебните заведения, който доказвал наличието на управляващото мнозинство.

Oще: закон за лечебните заведения  здраве  здравеопазване  здравна реформа  народно събрание  национална здравна карта  петър москов  приватизация на болници  сливане на болници 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

1 TheRock | 09.09.201520:41

Безгръбначен маоист!
Това е Москов!
Узаконителят на кражбите в държавните болници!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани