Имунитетът на Марешки се сдоби с комисия | webcafe.bg
newscafe

Имунитетът на Марешки се сдоби с комисия

Webcafe
05.05.2017, 09:26 (обновена 05.05.2017, 11:33)
Веселин Марешки

Временна комисия в състав от 10 депутати ще решава дали да се свали имунитета на Веселин Марешки, за да може делото срещу него да продължи на първа инстанция.

Зам.-председателят на 44 Народно събрание и председател на "Воля" е подсъдим за рекет и нанасяне на телесна повреда на общински съветник от Варна. Той обяви, че е готов да сдаде имунитета си сам, но настоява да "изложи фактите" около делото си пред комисията.

Народното събрание се съобрази с предложението на самия Марешки да бъде създадена нарочна комисия, която да разгледа обстоятелствата около съдебния процес, преди да предложи решение за сваляне на имунитета му. За създаването й гласуваха 187 депутати, като един се въздържа. В комисията ще влязат по двама души от всяка парламентарна група, като срокът на действието й е една седмица.

Разследването срещу Марешки започна още през 2014 г., като влезе за разглеждане на първа инстанция през ноември 2015 г. През март 2017 г. (малко след избирането му за депутат) обаче се наложи да бъде върнато отначало заради отвод на съдия.

Правилникът на Народното събрание посочва, че въпросът за сваляне на имунитет на депутат се разглежда не по-рано от 5 дни след постъпването на искането от главния прокурор (което влезе в деловодството на парламента на 27 април). При поискване и явяване, народният представител се изслушва от пленарната зала.

Няма изискване за квалифицирано мнозинство при вземането на решение за сваляне на имунитета, нито за формиране на анкетни или други комисии по всеки отделен казус.


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.