Парламентът прие актуализираната съдебна стратегия | webcafe.bg
newscafe

Парламентът прие актуализираната съдебна стратегия

Webcafe.bg
21.01.2015, 14:29 (обновена 21.01.2015, 14:54)
Христо Иванов

Актуализираната от Христо Иванов стратегия за съдебна реформа предвижда преструктурирането на ВСС на две професионални колегии

Парламентът прие актуализираната стратегия за съдебна реформа, изготвена от правосъдния министър Христо Иванов. За нея гласуваха 173 депутати, 4 бяха против, а 18 се въздържаха. Въпреки че от БСП и ДПС не одобриха някои точки от стратегията като преструктурирането на Висшия съдебен съвет на две професионални колегии, те подкрепиха стратегията.

Едно от най-важните неща в документа е предвиденото разделение на ВСС така, че решенията по кариерни и дисциплинарни въпроси за съдии да се вземат от колегия, включваща мнозинство от съдии, избрани от съдии, а за прокурори и следователи - от колегия на прокурорите и следователите. Разделянето на ВСС на две професионални колегии среща предимно одобрение в магистратските среди.

Стратегията цели европейски стандарт на правосъдието и за физическите, и за юридическите лица, както и да превърне съдебната ни власт в ефективен гарант за върховенството на закона и оздравяването на държавното управление и институциите в страната ни.

Според Иванов приемането на стратегията ще гарантира независимост на съда чрез ефективни мерки срещу корупцията, политическия и икономически натиск.

 

Oще: висш съдебен съветпарламент  всс  правосъден министър  правосъдие  стратегия за съдебна реформа  съд  съдебна реформа  съдии  съдия  христо иванов 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани