Лидерите на ДСБ обсъдиха съдебната реформа с Цацаров | webcafe.bg
newscafe

Лидерите на ДСБ обсъдиха съдебната реформа с Цацаров

Webcafe.bg
17.07.2015, 16:40 (обновена 17.07.2015, 17:19)
Сотир Цацаров, Радан Кънев и Петър Москов

Снимка: © prb.bg

Лидерите на ДСБ Радан Кънев и здравният министър Петър Москов посетиха главния прокурор Сотир Цацаров в Съдебната палата, където го увериха, че съдебната реформа няма да цел да го свали от поста предсрочно. Това се случва ден след "помирението" между ръководителя на държавното обвинение и правосъдния министър Христо Иванов на заседанието на ВСС.

След това Кънев и Москов обявиха, че очакват промяната на Конституцията, прокарваща нов модел на функционирането на ВСС, да бъде приета със 180 гласа в пленарната зала. Така поправката ще има нужда от две гласувания, в противен случай от три при 160 гласа на депутатите. В парламента текат сложни совалки за намиране на подкрепа от страна на опозицията.

„Прокуратурата не би следвало да бъде участник в политическия разговор за съдебната реформа. Нашата задача е да съберем 180 гласа в НС. Прокуратурата нито помага, нито пречи за такава цел", коментира Радан Кънев. По думите му разговорът вече е политически, а прокуратурата е дала своите становища по ключовия ремонт на основния закон.

По-късно от пресцентъра на прокуратурата съобщиха, че Цацаров е изразил „категорична подкрепа" за формиране на колегия на съдиите и колегия на прокурорите и следователите във ВСС, пряк избор на членовете на съвета от професионалната квота и за засилване на правомощията на Инспектората към ВСС.

„Сериозните професионалисти, сериозните хора не разговарят един с друг през медиите, особено при очевиден риск това да попречи на много по-важни обществени процеси, каквато е конституционната промяна и съдебната реформа, коментира Радан Кънев.

Тезата на Цацаров от последните дни бе, че Конституцията не може да се променят под натиск и трябва промените да се обмислят много внимателно. Така той отговори на призивите за оставка и аналогичния протест пред Съдебната палата, съпътстван и с контрапротест.

Главният прокурор подчерта, че всяко забавяне може да се отрази негативно на реформата в съдебната власт, което е споделено от Москов и Кънев.

По-рано ДПС поиска отлагане на ключовата реформа след местните избори през октомври, а ако това бъде изпълнено, дадоха индикации, че ще застанат зад промените, които се подкрепят и от Европейката комисия.

И Христо Иванов посети Цацаров

Вчера Цацаров и правосъдният министър Христо Иванов „заровиха томахавката" на заседанието на ВСС, а днес се срещнаха за ключовата реформа, която в последните дни е обект на плакатни войни, видеоклипове с черен пиар и всевъзможни спекулации. Тема на разговора са промените в Наказателно процесуалния кодекс. Христо Иванов обясни, че срещата е била съвсем рутинна и част от диалог, който не е спирал и ще продължава.

"Не съм имал усещане, че между мен и главния прокурор е имало напрежение. Много е лесно това да се превърне от дебат в спор. За мен срещата, която имахме, не е по-различна от нито една друга, която сме имали, защото във всеки един момент сме разговаряли за различни неща и работата помежду ни никога не е спирала", коментира Христо Иванов.

Той за пореден път разсея съмненията, че е готов да се откаже от някои от своите предложения, за да осигури подкрепа за приемането им. Според него става дума за технически неясноти, които ще бъдат изгладени.

Oще: висш съдебен съвет  всс  главен прокурор  конституция  петър москов  промяна в конституцията  радан кънев  сотир цацаров  съдебна реформа  христо иванов 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани