АБВ, РБ и ПФ да благодарят на ДПС, че са още във властта | webcafe.bg
newscafe

АБВ, РБ и ПФ да благодарят на ДПС, че са още във властта

Webcafe.bg, по Нова ТВ
08.06.2015, 08:50 (обновена 08.06.2015, 09:01)
бойко борисов

"АБВ, РБ и ПФ да благодарят на ДПС, че са още във властта", заяви премиерът Бойко Борисов

ДПС ще стане подходяща партия за разговори тогава, когато Делян Пеевски напусне Народното събрание. Това обяви премиерът Бойко Борисов в интервю за сутрешния блок на Нова ТВ.

По думите му, докато Делян Пеевски е депутат, с ДПС няма да може да се водят преговори, без отсрещната страна да търпи негативи.

Борисов препоръча на коалиционните си партньори - АБВ, Реформаторите и Патриотичния фронт - да спрат да пришиват ДПС "като брошка на ГЕРБ" и да признаят своята "вина" за принудителното съдействие между мандатоносителя и опозицията.

"Ако те всички бяха в пленарна зала, нямаше да се наложи ДПС да ни подкрепя за данъците (по повод плоския данък). А ако данъците не бяха останали тези, ГЕРБ излизаше от властта", заяви Борисов.

Коалиционните партньори на ГЕРБ трябва да бъдат благодарни на Движението за права и свободи за това, че все още са във властта, обяви той.

Той подложи на критика румънския модел на правосъдната реформа, като обяви, че "ако искаме да правим лов на вещици, лесно мога да подкара Орешарски или Станишев, а после - те мен".

"Ние сме минали по този път, всяка сутрин влачиха хора с белезници, и какво постигнахме накрая?", каза Борисов.

"В България прокуратурата е абсолютно безконтролна, в смисъл - независима", обяви той, като отхвърли като "масово внушение" твърденията, че той е избрал главния прокурор Сотир Цацаров с аргумента. Той обяви за "фалшив" записа от Банкя, в който в компанията на бившия градски прокурор Николай Кокинов обсъждаха прокурорски преписки и магистратски избори.

Борисов призна, че е провел четири работни срещи с бившия собственик на КТБ Цветан Василев по негово искане в първия си мандат като премиер. Той потвърди, че е провел "горе-долу толкова" срещи и с Делян Пеевски, но заяви, че не си спомня точните теми на разговорите: "той беше активен в смесените райони за проектите, по които строят".

Той отхвърли твърденията, че внимава в отношенията с ДПС заради предстоящите президентски избори, но отново избегна отговора на въпроса дали би се явил като кандидат.

"17 години ме питат кога ще стана президент, три пъти имаше избори, а аз не се кандидатирах. 100 пъти им казах, че нямам никаква идея да се кандидатирам, искам да ми върви правителството", заяви Бойко Борисов.

Oще: абв  бойко борисов  борисов  герб  делян пеевски  дпс  коалиция  патриотичен фронт  реформаторски блок  управление 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.03.2015, 20:05

2 Langata | 08.06.201518:42

боко изтърва козите Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.12.2012, 15:05

1 Бягащ Вълк | 08.06.201515:06

С плоския данък е голям смях! Първо го въведоха без изчисления на очакваната възвръщаемост, невероятен брой икономисти се подписваха с искания за въвеждането му, а сега квиченето е заради липса на позитивен ефект!

В цялата измислена шумотевица и "сондиране" на общественото мнение виждам няколко момента:
- при въвеждането на "плоския" данък страната, а и светът не бе все още в икономическа криза;
- в годините на въвеждане бяха закрити много фирми или поне мнозина работеха на загуба - няма откъде да се събират приходи;
- пряка връзка между Преки Чуждестранни Инвестиции и плосък данък няма как да се установи - решението за инвестиция не се прави единствено според тежестта на данъчното облагане, а и според цялостната бизнес среда и условия за бизнес;
- едва отшумяла кризата и вече се твърди, че "плоският" данък е виновен за всички злини в българската икономика - за ниския икономически прираст, за недостатъчните инвестиции, за високата междуфирмена задлъжнялост, за ниските доходи и т.н.;
- липса на устойчиво поведение и целенасочена политика от страна на българската държава - взема се решение, което след няколко години се сменя и не дава увереност в потенциалните инвеститори, че бизнес конюнктурата у нас ще е стабилна задълго.

От всички тези моменти, най-интересна ми се струва релацията ПЧИ и "плосък" данък - наистина ли някой си въобразява, че единствено на база сравнително ниски данъци ще се привличат инвеститори?! Колко бизнеси годишно се отварят в развития Запад, където корпоративните данъци и данъците върху доходите са многократно по-високи и колко тук, на родна земя?! А в случай на промяна дали картинката ще се подобри?!

Истинският проблем на страната е липсата на вътрешен пазар - фирмите бягат, защото няма кой да им купи стоките. Няма индустрия, няма производство, няма заводи, една съсипана държава. Доходите са ниски и повече българи работят в чужбина, което създава вътрешно търсене в страните по местоживеене.

Да, офшорните зони са привлекателни с ниските си данъци и рестрикции, но какъв бизнес развиват тези зони- предимно финансов и застрахователен мениджмънт. Имаме ли сериозен банков и финансов потенциал в момента?! А с колко служители са обикновено фирмите, регистрирани в офшорна зона?!
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани