Руският посланик видя "Южен поток" като дар от небето | webcafe.bg
newscafe

Руският посланик видя "Южен поток" като дар от небето

Webcafe.bg
05.12.2014, 11:23 (обновена 05.12.2014, 11:47)
юрий исаков

"Постоянно чувам - ние сме малка страна, какво можем да направим сами. Тази позиция не е особено продуктивна", коментира Исаков

Руският посланик Юрий Исаков съжали, че България не е трябвало толкова лесно да се отказва от „Южен поток".

„Ако трябва и зъби да се показват, ако трябва да се отстояват националните интереси - всичко се получава. Ако обаче само говорим, че сме малки и нищо не можем - ще си останем малки и нищо неможещи", заяви Исаков на представянето на новия консул в Русе - Татяна Груши.

Според посланика, цитиран от БТА, „Южен поток" е като подарък от небето за страната ни. „Някой предлагал ли е нещо подобно на България като "Южен поток"? Когато се предостави подобен щастлив случай или щастливо развитие на събитията, трябва да се бориш за него", допълни той.

Преди три дни руският лидер Владимир Путин обяви от Турция, че Москва се отказва от стратегическия проект за газопровод, обвинявайки споровете с ЕС, мудното развитие на проекта, както и България за нерешителността, като допълни, че за страната ни ще има пропуснати печалби от 400 милиона евро на година.

Исаков доразви казаното от Путин: „Той обаче каза още, че ако се сметне за целесъобразно, ние, довеждайки газ до турско-гръцката граница, ще сме готови за възможност там да създадем газов хъб, т.е. площадка с необходимата инфраструктура за снабдяване с газ страните от Югоизточна Европа, в това число и България", каза Исаков.

„Смятам, че принадлежността към дадена група или съюз, като НАТО, Европейския съюз или каквото и да е друго обединение, абсолютно не изключва всяка страна-участничка, съблюдавайки груповата дисциплина, едновременно с това да може да се бори за своите национални интереси", коментира Исаков.

"Постоянно чувам - ние сме малка страна, какво можем да направим сами. Тази позиция не е особено продуктивна. В същия Европейски съюз има страни, които са абсолютно съпоставими с България и по размер, и по икономическа мощ, и по политическо значение. Те обаче намират в себе си сили за отстояване на своите национални интереси. Тук обаче не достига едно нещо и то е политическата воля", допълни Исаков.

Oще: владимир путин  газ  русия  турция  южен поток  юрий исаков 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.