Борисов защити горещата точка за бежанци | webcafe.bg
newscafe

Борисов защити горещата точка за бежанци (обновена)

Webcafe.bg
24.09.2015, 13:01 (обновена 24.09.2015, 21:33)
бойко борисов

Снимка: © webcafe.bg

Премиерът Бойко Борисов защити идеята на територията на България да се открие „гореща точка" за настаняване на бежанци, което снощи съобщи германският канцлер Ангела Меркел. По-рано днес европейският депутат Ева Паунова, която е била преводач на премиера на срещата на върха на ЕС снощи, опроверга Меркел, че е излъгала с цитата от Борисов. Той обаче разясни, че е предложил именно създаване на гореща точка за бежанци в България, каквато ЕС планира в Италия, Гърция, а също Ливан и Египет.

Той обясни, че „гореща точка" означава център, чрез който легалните мигранти преминават през нашите КПП-та. „Там се взимат пръстови отпечатъци и ги настаняваме в бежански център", допълни премиерът. Такива центрове в момента има в Пирея, Гърция, и Катания, Италия, като за тях са предвидени 60 млн. евро, допълни от Смолян вицепремиерът Меглена Кунева. По думите й ЕК не може да принуди България да изгради "гореща точка" за бежанци, освен ако страната сама не пожелае при необходимост.

„Кое ви изненада, че това е новината на деня, от всичко, което съм изразил като позиция на срещата? Ние и сега сме гореща точка и затова са страховете на българите, че тази вълна, това цунами, което се движи през Средиземно море и, когато всички затварят границите, то ще дойде на нашата границите", коментира Борисов.

Според него трябва да се създаде и зона за сигурност в Сирия по границата с Турция, за което Анкара отдавна настоява.

По-късно говорител на ЕК заяви, че от страна на България не е постъпило официално искане за откриване на "гореща точка". Борисов междувременно продължи темата във Facebook: "Аз не желая да вървим след събитията, както се случваше досега, изпитвам огромна тревога и настоявам България също да бъде финансовo подкрепена. Ние и в момента сме "гореща точка", но не може да отделяме всичко от бюджета на държавата".

Объркването с "горещата точка" обаче активира политически коментари. ДПС заподозря грешен превод или неразбиране, реформаторите дадоха индикации, че имало такъв вариант, но само предварителен и при нужда. Финансовият министър Владислав Горанов определи сценария за навлизане на 10 милиона души в Европа от Турция като "апокалиптичен".

Борисов критикува и бавния процес на вземане на решения в Брюксел: „Ние в ЕС се събираме само да кажем колко милиарда трябва да отделим и къде да разселим емигрантите, друго решение, изпреварващото събитията решения не можем да вземем".

Oще: бежанска криза  бойко борисов  война в сирия  герб  европейски съюз  ислямска държава  кюрди  пкк  турция 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.11.2013, 19:18

5 Nikkor | 25.09.201521:26

Бат Бойко пак първо е говорил и после е мислел. Ако изобщо е способен на второто.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

4 Dox | 24.09.201517:25

Някой има ли обяснение, поради что не се виждат коментарите под статиите?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.02.2011, 17:46

3 iii_krv | 24.09.201517:05

Къде са коментарите, да го WеБа
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.09.2011, 23:11

2 Vankata_820 | 24.09.201515:43

Мдаа, в рамките на един-единствен ден успяхме да станем свидетели на два международни гафа на Боцко Ритнитопков, но не само това, Той днес и сега иска да ни накара да се чувстваме виновни, като повдигаме въпроса:
Кой Ви сра в гащичките г-н М'истър-председател? - (Кой предизвика Меркел да възприеме идеята за горещи бежански центрове, освен в Гърция и Италия, но и в България, както и кой предложи да нарушим суверенитета на Сирия, заедно с Турция, с чужда армия, без да сме искали дори позволение от законната легитимна власт на Сирия за това)
...и в замяна Той изисква от нас да разсъждаваме на тема:
Що е то гащички(горещи точки) и имат ли почва у нас?
Нямам думи след подобна пехливанска наглост?!!!Усмивка Усмивка Усмивка

Вече е срамно да се наречеш българин в чужбина с тези "елитни" управляващи!!!

Ето Ви малко инфо от разразилата се буря по банкянски, с ердоганов банан:
Давутоглу, меко казано набива банкянския пехливан в капан!!!Усмивка
Единственото, което може България да направи е да отдели 1 милиард помощ за Турското правителство, а не да лобира за зона в Северна Сирия, в която да нахлуе турската армия и да я отцепи без разрешението на законното правителство на Сирия!!!Усмивка
Давутоглу и Ердоган да бъдат така добри и да съдействат на Асад в борбата му с Ислямска държава, защото както вече на всички е известно базите на Ислямска държава са в Турция и Йордания, все страни, които за да подмият гузната си съвест, са приели най-голям брой бежанци!
Бойко в момента се явява в ролята на ибрикчията, който обаче отмива позора и нарушава с претенциите си суверенитета на Сирия, без легитимни преговори с официалното правителство на Сирия!!! - Да развърже дълбоката си кесия, нашия Хаджия и даде пари, колкото се вливат от една цигарена банкянска контрабанда, за която отдавна официално тръбят лично Турските власти!!!
Всички тези бежанци не бягат от Асад, легитимната власт, а от Ислямска държава, а ако бягат от Асад е защото подлежат на мобилизация, за да бъдат хвърлени срещу Ислямска държава!!!
Както експертите писаха Ердоган и Давутоглу искат да влезнат в Сирия, за да си разчистят сметките с кюрдите, а как ще защитават бежанската зона, за която не е поискано позволение от легитимната власт в Сирия, сами си вадете изводите!!!Усмивка
И последните съюзници на Асад - кюрдите, ще бъдат изтребени от турските хуманисти и ценители на Османския халифат!!!Усмивка
Говорих в Германия с един кюрд, преди още Турция да започне незаконните си атаки срещу кюрдите и той ми каза, че Турция никога няма да признае кюрдите за пълноправни граждани на собствената си територия - изводите са за Вас!!!Усмивка
Ислямска държава е рожба на Турция, а бежанският подслон е отмиване на гузен срам, докато навлизането на чужда територия, под какъвто и да било предлог е нарушаване суверенитета на чужда държава!!!
Малкият диктатор Ердоган, да не си пълни харема с треторазрядни банкянски тарикати, ами да се взима в ръце и да отива при Асад за мирни преговори и уреждане на конфликта с Ислямска държава!!!
ЕС е едно голямо лицемерно нишесте, което да видим кога ще се втвърди!!!Усмивка
Аз не бих имал общи дела с човека, който е разписал неосманската доктрина на Турция и е провокирал към неоосманизъм в Балканите - всяка жаба да си знае гьола!!!
Всички Ние трябва да помогнем на сирийските бежанци, но спазвайки Международното право и зачитайки суверенитета на отделните държави!!!

П.С. Всички знаем, че Пр@вителството на Боцко Ритнитопков пада, ако Ердоган отприщи бежанската вълна на Балканите, затова няма да се учудя, Боцко да възпроизвежда, като вярно куче, всичко което му подшушне Давутоглу - Поми@рска идилия!!!Усмивка
...........

В България, Давутоглу и Ердоган, отказват съдействие и усвояване на средства, по програма инициирана от страна на Турция към българските общини със смесено население, когато тези общини са признали Арменския геноцид на Турция над арменците - изводите са за Вас!!!
Да не забравяме, че Турция щеше да скъса дипломатическите си взаимоотношения с България, ако България беше признала Арменския геноцид, и това след като Германия вече го беше направила!!!
Турция няма срам и това е очевадна имперска неоосманска политика, водена предимно на Балканите, а сега си представите нашите марионетни мижитурки, какви ги вършат, като им подшушнат, че бежанците смесени с джихадисти от турските екстремистки лагери, могат да започнат да се прехвърлят на талази в БГ!!!
Кръв със зеле - Турск@-циг@нска идилия(сирийските бежанци не ги намесваме)!!!Усмивка Усмивка Усмивка
...............

Ислямска държава по оценки на експерти, наброява 80 000 главореза, основно отгледани в Афганистан, Турция, Йордания, Ирак, Либия, бившия СССР и т.н.!!!
Ислямска държава, като еквивалент на руските сепаратисти в Украйна е същата партизанска сила, само че в Украйна са само 50 000 проруски бунтовнически сили(смесен състав с руснаци), за които Порошенко официално заяви,че му трябват между 350 000 до 400 000 армия за да се справи, затова и обяви демобилизация, поне да не фалират...
Изводите: Ислямска държава може да бъде преборена само с редовна армия, която да не е по малка от 400 000 души!!!
Турция знае, че конфликтът ще разруши Сирия напълно!!!
Турция знае, че руснаците ще се опитат само да спрат настъплението на Ислямска държава и да запазят Асад и базите си, но няма да решат проблема!!!
Турция знае, че Западна Европа няма да се намеси, докато бежанската вълна не я залее и не промени политическата ситуация в нея!!!
Турция знае, че само така може да изтреби всички кюрди под одобрителния поглед на цяла Европа и ФАЩ, докато си строи новия османски халифат!!!
Турция знае, че рано или късно ще трябва да се споразумее с руснаците, а тогава Турски поток ще е добре дошъл на масата за преговори!!!
Никой няма интерес да подкрепя Ердоган, но отблъскването на Ердоган(Сунитска Турция), означава провал на геополитиката на Германия и ФАЩ и загуба на основни геополитически отправни точки, с откриване началото на Нова Свещена война!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.12.2014, 22:12

1 Kosio | 24.09.201514:55

Подаване на молба в такъв горещ център от типа на Меркел, разглеждане и обследване на молбата ( законов 1 - 3 месеца),
обжалване при отхвърляне (законов срок 1 месец), депортиране (неопределен), разпределение за местоживеене в ЕС при одобрение (законов 1 месец).
Горе долу така стои картинката ....И като си представите, че тези срокове се забавят, особенно при голям наплив. И около този център да гравитират минимум 40 - 50 хиляди емигранти, чакащи по 1 година резултат. А на мястото на решените случаи идват нови и нови....и в България перманентно да има ядро от десетки хиляди мигранти. Направо ще ни се разгони фамилията...както никога до сега!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани