Politico: Конфликт на интереси заплашва поста на Георгиева в Световната банка | webcafe.bg
newscafe

Politico: Конфликт на интереси около поста на Георгиева в Световната банка

Webcafe
30.11.2016, 11:17 (обновена 30.11.2016, 16:37)
Кристалина Георгиева

Снимка: © Getty Images

Директорският пост на Кристалина Георгиева в Световната банка може да се окаже компрометиран заради съмнения за конфликт на интереси, пише Politico.

Европейският съюз внася около 400 милиона евро на година по проекти на Световната банка, предназначени за намаляване на бедността, поощряване на развитието и борба с климатичните промени в Африка, Азия и др. Повечето от парите се използват за подкрепа на конкретни проекти, но част от средствата са предназначени и за такса за управление на тези проекти.

През април 2016 г., напомня Politico, администрацията на еврокомисаря по бюджета на ЕС Кристалина Георгиева одобрява нова структура за плащане, която заменя фиксираните такси с по-сложна формула.

Трима висшестоящи служители на Европейската комисия твърдят, че тази формула може да доведе до увеличаване на прякото финансиране на Световната банка от страна на ЕС. Източниците на Politico са пожелали да запазят анонимността си "поради страх от политически последици".

От Световната банка заявяват, че новите хонорари са в съответствие със системата, по която плащат и останалите донори.

"Вицепрезидентът на ЕК Кристалина Георгиева не участваше в преговорите по това рамково споразумение със Световната банка", казва служител на администрацията й. "Нейната единствена роля в този процес беше да подпише окончателното споразумение от името на Комисията по настояване на президента Юнкер и в съответствие с изискваното ниво на институционална представителност".

По време на приемането на промените през април нямаше никакви индикации, че Георгиева има намерения да се върне в Световната банка, където работеше в продължение на 17 години, преди да бъде номинирана за еврокомисар от България.

На 9 ноември ЕК реши, че поемането на новия пост от Геогриева не представлява конфликт на интереси. "Присъдата" е записана в секретен документ, който до този момент не е публикуван.

Според протокола от срещата ЕК настоява "г-жа Георгиева да се въздържа до края на мандата си от каквато и да е намеса по документи, свръзани с отношенията между ЕК и Световната банка".

Oще: българия  бюджет  бюджет на ек  еврокомисар от българия  жан-клод юнкер  кристалина георгиева  световна банка 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани