БСП прие "поправката Станишев" | webcafe.bg
newscafe

БСП прие "поправката Станишев"

Webcafe.bg
05.04.2015, 17:48 (обновена 05.04.2015, 17:58)
сергей станишев на предизборен форум на бсп в пловдив

Снимка: © bsp.bg

Текстът, станал известен като "поправката Станишев", забранява на представител на местна или национална структура на партията, чийто мандат е прекратен предсрочни, да бъде избран отново на ръководен партиен пост за една година

Социалистите приеха поправка в устава на БСП, с която при предсрочно прекратяване на мандат на дадено лице, същото не може да бъде избрано отново на ръководна длъжност в партията преди изтичането на текущия мандат или по-рано от една година.

Текстът, станал известен като "поправката Станишев", получи одобрението на 301 делегати, а против него бяха 130. Първоначалната идея бе ограничителната мярка да бъде въведена за 4-годишен период, но поправката бе въведена в по-смекчен вариант, а срокът бе намален на 1 година.

По-рано по време на конгреса лидерът на ПЕС Сергей Станишев направи изказване пред делегатите.

„През последната година се създава погрешното усещане, че едва ли не сме поставени пред избор - "ние с кого сме - с Европа или с Русия? Това е фалшива алтернатива. Бъдещето на България е твърдо като пълноправен и ефективен член на Европейския съюз", каза Станишев.

По думите му политическите борби на БСП са неразривна част от стремежа и усилията на социалистите да променят Европа - да отстоят нейния социален характер, да й придадат икономическа динамика и да създават работни места с достойно заплащане. Той посочи, че БСП е извървяла труден път от периферията на европейската левица до безспорен авторитет и влияние в ПЕС.

Станишев повдигна въпроса и за президентските избори, припомняйки успешната президентска кампания през 2011 година. „Помните ли социологическите прогнози? Над 42 % за Плевнелиев, 26 % за Кунева, 14-15% за Калфин. Тогава намерихме сили, мотивация и създадохме обществена енергия, които поднесоха изненада и доведоха до първото голямо разклащане на един авторитарен, репресивен и антисоциален модел", заяви Станишев.

Oще: бсп  бсп лява българия  делегати  европейски съюз  левица  местен вот  михаил миков  пес  президентски избори  сергей станишев  социалисти  станишев 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани