Кабинетът готви румънска антикорупционна терапия | webcafe.bg
newscafe

Кабинетът готви румънска антикорупционна терапия

Webcafe.bg
17.01.2015, 19:02 (обновена 17.01.2015, 19:09)
Меглена Кунева и Христо Иванов в Съдебната палата

Снимка: © Webcafe.bg

Правосъдният министър Христо Иванов и вицепремиерът Меглена Кунева дават сигнал, че ще настояват България да почерпи опит от румънската система за борба с корупцията.

Две седмици преди публикуването на ключовия доклад на ЕК за напредъка в правосъдието България даде сигнали, че планира да "преведе" румънската съдебна реформа в български условия.

"България трябва да догони това, което прави Румъния по отношение на антикорупцията", обяви вицепремиерът Меглена Кунева, ден след като проведе срещи с Лаура Кьовеши - председател на Националната дирекция по антикорупция към румънската прокуратура, и с Хория Джорджеску, ръководител на Националната агенция за интегритет.

Контактът ще продължи и през следващата седмица, когато се очаква посещение на министъра на правосъдието Христо Иванов в Букурещ.

Меглена Кунева даде сигнал, че се обмисля възможността за създаване на аналогични структури в България, след като е получила подробна информация от румънска страна за структурата и функциите на двете институции.

"Трябва обаче смелост. Трябва човек, който да бъде така подбран, че да излъчва смелост и да излъчва устойчивост. Това липсва. Каквото и да говорим за стратегии и закони, ако няма човек, който да има достатъчно смелост, няма да имаме такъв успех", заяви Кунева, цитирана от БТА.

Не е ясно дали идеята е консултирана с останалите три политически сили в кабинета и в какви срокове се планира да се реализира.

Позицията идва в навечерието на парламентарния дебат по Стратегията за реформа в съдебната власт и преди ключовия доклад на Европейската комисия.

Националната дирекция по антикорупция на Румъния е органът, който има функции на специализирана прокуратура за борба с корупцията, а Националната агенция по интегритет е органът, който следи имущественото състояние на лицата, заемащи държавна длъжност, акумулира сигнали и определя обхвата на риска от корупция.

Oще: българия  ек  меглена кунева  напредък  правосъдие  прокуратура  румъния  съдебна власт  съдебна реформа  христо иванов 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.05.2014, 19:51

2 Виктория Пенелопова | 18.01.201513:03

Не знам защо се допитвате до "колеги", а просто не си "направите труда" да прочетете публикации, поне 3 години назад, за да се информирате за това кой е в затвора в Румъния, за какво и каква е присъдата му, вкл. конфискациите. Журналистите са го написали, просто го прочетете.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.01.2013, 21:54

1 geopolitic60 | 17.01.201522:18

За съжаление и румънското "чудо" се оказва май прекрасно проведено мероприятие от техните олигархчета.
Сами се съгласяват да влязат в затвора, но да спасят ПАРИЧКИТЕ си.Това е което разбрах от колеги в Румъния на семинар в Констанца, след като си направих труда да ги попитам за тяхното мнение.
Нека нашите журналисти да ни обяснят дали са конфискувани парите и имотите им или са си платили ИНДУЛГЕНЦИЯ за бъдещи золуми и безметежен живот след затвора.Дори и книги са започнали да издават някои от тези "затворници" според румънците.
   

оценка

+0 -1

Най-коментирани