Медиен раздел в програмата за управление | webcafe.bg
newscafe

Медиен раздел в програмата за управление

Webcafe.bg
23.01.2015, 16:59 (обновена 23.01.2015, 17:38)
Бойко Борисов

А какво стана с обещания медиен закон в първия мандат на ГЕРБ?

Обещаната Програма за стабилно управление до 2018 година е публикувана на сайта на Министерски съвет, ден след като кабинетът я гласува. В документа от 160 страници е включен и раздел за медийната свобода и плурализъм.

Сред целите е приемане на нови правила за сливанията и придобиването на медии, така че един собственик или свързани с него лица да не може да имат „значително влияние" върху медийната среда, включително по отношение на отпечатването и разпространението.

Ще се обсъжда и забрана за достъп до държавни средства на медии, които не са изпълнили всички изисквания за прозрачност и не са указали ясно кой е техният собственик. Според Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения медиите трябва да осигурят лесен, директен и постоянен достъп на потребителите до актуални данни за действителния собственик.

Друга идея е като условие за участие в обществените поръчки да се запише и подписването на Етичния кодекс на българските медии и Националните етични правила за реклама и търговска комуникация.

Иначе според програмата приоритети са енергийната независимост, пенсионната реформа, насърчаване на икономическия растеж чрез високи технологии, въвеждане на домашно обучение, договори за добросъседство с Македония и Сърбия.

 

Oще: абв  герб  медии  патриотичен фронт  правителство  програма за стабилно управление  рб 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани