Уволнен е директорът на Агенцията по вписванията | webcafe.bg
newscafe

Уволнен е директорът на Агенцията по вписванията

Webcafe.bg
27.03.2015, 16:53 (обновена 27.03.2015, 17:15)
Агенция по вписванията

Снимка: © registryagency

Заради редица сериозни нарушения в работата на Агенцията, Спиридонов е уволнен без предупреждение

Директорът на Агенцията по вписванията Венцислав Спиридонов е уволнен заради констатирани сериозни нарушения в работата на агенцията. Той е освободен от поста си в четвъртък без предизвестите. Новият директор е Елена Маркова, която досега беше заместник на Спирдонов.

Проверка на Главния инспекторат към Министерския съвет е установила нарушения в работата на длъжностните лица по вписванията, в организацията на работата в Търговския регистър, практиката по договорите за възлагане на обществени поръчки и контрола върху тяхното изпълнение и др.

Според доклада на инспектората налице е трайно утвърдена практика длъжностите лица по регистрация да вписват/обявяват актове по партиди на търговци в ранните и късните часове на денонощието (между 00:36 ч и 03:16 ч). Има и случаи на търговска регистрация на дружества в нощни часове и във вечерни - между 19 и 23.49 часа. Проверката е установила и че в сградата на Агенцията се е влизало в малките часове на нощта и в това време са извършвали вписвания/обявявания по партиди на търговци.

"Липсата на изричен регламент, определящ началния и крайния час за разпределяне на заявленията от информационната система, създава риск от ограничаване броя на длъжностите лица по регистрация (започнали работа преди 09:00 ч. и приключили работа след 17:30 ч.), които да разглеждат заявленията на търговците, което води до нарушаване на принципа на случайно разпределение", пише в изводите.

Въведени са незаконосъобразни практики, като например срокът за вписване на заявленията в търговския регистър да започва да тече от датата на първото произнасяне на длъжностните лица, а не от деня, следващ този на постъпването на заявлението, което противоречи на закона. Това води в някои случаи до разлика между датата на подаване на заявлението и датата на вписването в Търговския регистър.

Повече от половината (52.5%) от обжалваните откази за вписване, са отменени от съда, което говори за липса на контрол.

Открити са и други нарушения в работата на Агенцията по вписванията, като например това, че при договорите за възлагане на обществени поръчки да се използва т.нар. "мълчаливо съгласие" като способ за приемане на резултатите от обществената поръчка. Това означава, че без изрично произнасяне от страна на възложителя за качеството и количеството на извършената работа, само след изтичането на един определен срок (от 5, 7 или 10 дни), работата се смята за приета без забележки.

Редица договори за техническа поддръжка на информационните системи на АВ са сключени без провеждане на процедури за възлагане на обществени поръчки по реда на закона, заради защита на класифицирана информация.

Oще: венцислав спиридонов  вписвания  министерски съвет  министерство на правосъдието  нарушения  правосъдие  спиридонов  търговски регистър 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани