Румъния с висока оценка от ЕС, България – не | webcafe.bg
newscafe

Румъния с висока оценка от ЕС, България – не

Webcafe.bg, по БНР
15.03.2016, 15:27 (обновена 15.03.2016, 16:03)
съдебната палата в софия

Снимка: © Getty Images

Букурещ получи перспектива да остане извън наблюдението на Брюксел – още догодина

Румъния получи висока оценка за борбата с корупцията, а реформите й в тази посока са оценени като „стабилни и необратими" от Съвета на ЕС по общи въпроси. За Букурещ е възможен вариант още догодина да отпадне Механизмът за сътрудничество и проверка, резултат от който са редовните доклади на Европейската комисия.

На България се препоръчва да „консолидира и подсили политическата си решимост за постигане на осезаем напредък в правосъдните реформи".

Като „спешен приоритет" за България европейските министри определят приемането на нов антикорупционен закон, независим анализ на прокуратурата, както и гарантиране на независимостта на ВСС. „България трябва да премахне съмненията за политическо влияние върху съдебната система", смятат министрите. Говори се също за „спешно ускоряване" на законодателната дейност.

Румъния е на път да изпълни целите на европейския Механизъм за сътрудничество и проверка, смятат правителствата на страните от Европейския съюз. Те приветстват постоянната тенденция на значим напредък, демонстриран от Румъния - особено действията на съдебните органи, довели до впечатляващи резултати срещу корупцията по високите етажи на властта.

"Ако властите в Букурещ съсредоточат усилията си за прилагане на оставащите препоръки в последния доклад на Еврокомисията, те ще си отворят пътя към покриване на всички критерии на механизма „в близко бъдеще", пише още в заключенията на Съвета.

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер наскоро обясни, че България и Румъния не са обвързани и е възможно докладите за румънците да бъдат прекратени предсрочно, а за българската страна да останат, с което България ще е единствената европейска държава под наблюдение в секторите „правосъдие" и „вътрешни работи".

Съветът на ЕС посочва, че механизмът продължава да играе важна роля за постигането на напредък.

Oще: антикорупционен закон  борба с корупцията в румъния  всс  вътрешни работи  доклад на европейска комисия  европейска комисия  ек  механизъм за сътрудничество и проверка  правосъдие  прокуратура  румъния  съвет на европа 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани