Цецка Цачева се обиди на "партиен секретар" | webcafe.bg
newscafe

Цецка Цачева се обиди на "партиен секретар"

Webcafe.bg
03.12.2015, 15:16 (обновена 03.12.2015, 15:30)
празник на София

Снимка: © Webcafe.bg

Цецка Цачева обяви, че е готова да си търси правата в съда, ако някой твърди по неин адрес, че е била партиен секретар

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева предупреди, че ще търси съдебна отговорност от всеки, който твърди, че тя е била партиен секретар в БКП-Плевен преди 1989 г.

"До 1989 г. съм работила в Градския народен съвет в Плевен. Заявявам категорично, че не съм била партиен секретар, а член на БКП", обяви Цачева от трибуната на Народното събрание.

Реакцията й беше провокирана от изявление на независимия депутат Велизар Енчев, който поиска законово ограничение до достъп до класифицирана информация за всички лица, които са били партийни или комсомолски секретари по време на тоталитарния режим.

Дебатът възникна, след като парламентът прие да не се дава достъп на лица, за които е установена съпричастност към структурите на бившата Държавна сигурност. Досието на самия Енчев беше извадено още през 2007 г. като щатен служител на ПГУ-ДС.

Той даде пример именно с Цецка Цачева, за която обяви, че била партиен секретар и нямала "усещане за историческа вина".

"Няма нещо в биографията ми, от което да се срамувам. Заявявам категорично, правя го от тази трибуна - всяко едно следващо подмятане по този повод, ще бъде защитено по съответния ред в нашата държава", отговори Цецка Цачева.

Наказателният кодекс третира обидата и клеветата като престъпления, които се наказват с парична глоба.

За обида се счита изявление или действие, което е унизително за честта или достойнството на потърпевшия. Клевета е разгласяването на позорно обстоятелство или приписване на престъпление на потърпевшия.

Дали съдът би сметнал за унизително, позорящо или уличаващо в престъпление твърдението, че дадено лице е било партиен секретар, е трудно да се прецени.

Цачева е работила като юрисконсулт към общинския съвет в Плевен преди 1989 г. От 1992 г. работи като адвокат в плевенската адвокатска колегия. На местните избори през 2007 г. се яви като кандидат на ГЕРБ за кмет на Плевен срещу Найден Зеленогорски, но не успя да го победи.

Две години по-късно беше избрана за депутат от ГЕРБ и впоследствие стана първата жена - председател на Народното събрание в историята на България.

Oще: бкп  българска комунистическа партия  герб  градски народен съвет  клевета  наказателен кодекс  обида  партиен секретар  плевен  престъпление  съд  цецка цачева  юрисконсулт 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.10.2015, 20:34

1 unclejohn | 03.12.201519:05

"Цецка Цачева Данговска е родена на 24 май 1958 г. в с. Драгана, община Угърчин, област Ловеч. Завършва задочно право в Софийския университет „Св. св. Климент Охридски“. Работи като юрисконсулт в Окръжния народен съвет в Плевен, където по-късно става началник на правния отдел и секретар на първичната партийна организация на БКП. От 1992 г. работи като адвокат в плевенската адвокатска колегия."
https://bg.wikipedia.org/wiki/Цецка_Цачева

Енчев, не наричайте госпожата "партиен секретар", а "секретар на първична партийна организация на БКП".
Секретарите на ППО са били най-ниско в йерархията, почти нищо в сравнение с сегашната позиция на госпожата в новата партия.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани