Запорираха сметки и имущество на Цветан Василев | webcafe.bg
newscafe

Запорираха сметки и имущество на Цветан Василев

Webcafe
01.12.2015, 13:44 (обновена 01.12.2015, 14:13)
Пламен Георгиев

Пламен Георгиев, председател на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, ще разкрие подробности около запорираните дружества и имоти в сряда

Акции, имоти в България и Швейцария, банкови сметки, леки и товарни автомобили и картини на банкера Цветан Василев и семейството му са запорирани. Това съобщиха от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, по чието искане Софийският градски съд е допуснал запора.

По искане на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, Софийският градски съд е допуснал обезпечение на бъдещ иск за близо 964 000 лева срещу Цветан Василев, съпругата му, тяхната дъщеря и контролираните от него юридически лица.

Имуществото, върху което са наложени обезпечителни мерки, е на стойност 603 734 732 лв. и включва дружествени дялове в капитала на 11 търговски дружества, акции в капитала на седем търговски дружества, пари по 20 банкови сметки, четири превозни средства, 288 картини, 16 недвижими имота в София, включително и няколко цели сгради, пет в Банско, два в Созопол и по един във Варна и Царево.

За първи път, откакто работи Kомисията, е наложен и запор на недвижим имот в Швейцария на стойност 47 559 915 лв, както и на средствата по четири сметки в швейцарски банки.

Обезпечителната мярка е наложена с решение на съд в Конфедерация Швейцария.

От Комисията поясниха, че ще разкрият подробности относно запорираните дружества, имоти и вида автомобили в сряда, когато председателят Пламен Георгиев ще даде интервю по БНР и ще отговори на журналистически въпроси.

Според справка в Търговския регистър се предполага, че напълно са запорирани акциите на фирмата "Бромак", чрез която Василев притежава мажоритарен дял в КТБ и редица други фирми и контролира дейността им.

Другите фирми със запор се предполага че са семейната "Тръст Василеви", в която дялове освен банкера имат и съпругата му Антоанета Василева и дъщеря им Радосвета Цветанова.

В списъка влизат и изцяло притежаваната от банкера "Фина-Ц", както и дружествата "Инвест Мениджмънт", "Агалина Комерс", "КВ-Реал", "Естейд" и "Сезони 3".

Цветан Василев е обвинен задочно за източването на 206 млн. лева от фалиралата КТБ.

В средата на октомври 2014-та прокуратурата обяви, че разследва него и съпругата му Антоанета Василева за пране на пари. Това се случи само две седмици, след като стана ясно, че разследващите в Лихтенщайн и Швейцария също водят подобни производства срещу банкера.

В момента Василев се намира в Сърбия, а сръбският съд не дава надежди, че екстрадацията му в България ще се разреши.

Освен него обвиняеми по делото за "източване на КТБ" са още бившите подуправители на БНБ Румен Симеонов и Цветан Гунев, шефката на екип в "Надзорно наблюдение на кредитните институции" в Централната банка Славияна Данаилова-Велева, одиторите Снежанка Велева-Стефанова, Маргарита Голева и Красимир Хаджидинев, отстранените изпълнителни директори на КТБ Илиан Зафиров, Георги Христов, Орлин Русев и Александър Панталеев, шефът на управление "Кредитиране" Георги Зяпков, главната счетоводителка Мария Димова, както и заместничката й Борислава Тренева-Кючукова.

Oще: антоанета василева  банка  бнб  българия  запор  запор над имоти на цветан василев  имоти  имущество  комисия за отнемане на незаконно придобито имущество  конпи  ктб  пари  сърбия  цветан василев  швейцария 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани