Синдикатите на МВР се обявиха против реформата на Калфин | webcafe.bg
newscafe

Синдикатите на МВР се обявиха против реформата на Калфин

Webcafe.bg
04.05.2015, 15:00 (обновена 04.05.2015, 15:35)
Полицаи

Снимка: © Getty Images

Социалният министър планира да въведе възраст за пенсия при полицаи и военни

Синдикатите на МВР заплашиха с масово напускане на полицаи и пожарникари, ако бъде въведена минимална възраст за пенсиониране на полицаи. Тази промяна се предвижда в пенсионната реформа, готвена от социалния министър Ивайло Калфин.

Министърът предлага военни и полицаи да се пенсионират на 52 години и 10 месеца от следващата година, като тази възраст ще расте с по два месеца годишно до достигането на 55 години. Сега военните, полицаите, работещите в ДАНС, НРС и НСО се пенсионират при 27 години стаж, от които две трети или 18 години в системата, без изискване за възраст.

Според синдикатите на МВР предлаганата възраст от 52 години и 10 месеца трябва да се замени с 50 години и да отпадне увеличаване на възрастта с по два месеца до достигане на 55 години. Сходна съпротива има и в сектора на отбраната и много военни се възползваха от правото си да се пенсионират по-рано, преди промените да влязат в сила.

Синдикатът на служителите на МВР възприема промените като опит да се противопоставя една социална група на друга и да се симулира работа по пенсионната реформа. Според синдикатите липсва задълбочен анализ и мотивирани обосновки, които да стоят зад предложенията на социалното министерство.

От синдиката на пожарникарите посочиха, че за тях минималната възраст за пенсиониране от 55 години е изключително висока, особено за изпълняващите оперативни дейности служители.

Според синдикатите трябва да се прекрати практиката държавата да поема осигуровките на служителите в силовите ведомства, но след като преди това възнагражденията им бъдат повишени със съответния процент.

Oще: военни  ивайло калфин  калфин  мвр  министерство на вътрешните работи  пенсионна реформа  полицаи  полиция  реформа  социална политика  социална реформа  социално министерство  труд  труда и социалната политика 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.09.2014, 23:41

1 1Sion1 | 04.05.201517:04

Има си хас тези тумбаци на снимката да изкарат до 55..Не реформа - направо трябва да изчезнат 2/3 от тях. Бесен
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани