Протест срещу спорни промени в Закона за съдебната власт | webcafe.bg
newscafe

Протест срещу спорни промени в Закона за съдебната власт

Webcafe
25.07.2017, 12:19 (обновена 25.07.2017, 12:50)
съдебната палата в софия

Снимка: © Getty Images

Четири политически партии се обявиха против готвените промени в Закона за съдебната власт и НПК, които засягат независимостта на съдебната власт.

"Като извънпарламентарна опозиция, представляваща стотици хиляди български граждани, категорично се противопоставяме на това срамно и недемократично „законотворчество", писано очевидно под нечия чужда диктовката и опорочаващо принципите на парламентаризма в една правова държава. Протестите на десетки неправителствени организации сред които Съюзът на съдиите в България, Съюзът на юристите в България и много други са ярко доказателство, че се приема извънредно законодателство, противоречащо на основните принципи на правото и правовата държава", се казва в протестна позиция, подписана от "Нова република", "Да България", БЗНС и "Зелените".

Какъв е проблемът със спорните законови промени?

Причината за недоволството е намерението на депутатите да забранят на съсловните организации на юристите да се издържат със средства извън членския си внос и дарения на собствените членове. Първоначалният вариант на законовите промени беше толкова рестриктивен, че на практика забраняваше достъпа им дори до еврофондове.

По настояване на премиера Бойко Борисов обаче, депутати от ГЕРБ обявиха, че ще разширят обхвата на финансирането, така че да може да получават се пари от ЕС и от Европейското икономическо пространство (напр. Норвегия). Дори с поправката - съсловните асоциации на юристите няма да могат да кандидатстват за средства от САЩ, например.

Вторият ключов проблем с промените в ЗСВ е ограничаването на правото на съдии, прокурори и следователи да се сдружават извън професионалните си структури. Мотивите на вносителите от ГЕРБ: "участието в органи на сдруженията на други юристи дава възможност за участие в дейности, които накърняват независимостта на на магистрата".

Това обаче би означавало край на съществуването на една от най-старите професионални организации - Съюзът на юристите в България, оглавявана от бившия конституционен съдия Владислав Славов.

От СЮБ призоваха президента Румен Радев да наложи вето върху предлаганите промени, тъй като противоречат на конституционното право на свободно сдружаване.

Сред останалите спорни казуси, които могат да бъдат приети от Народното събрание още преди края на лятната ваканция, е идеята за разрешаване на кадрови "бонуси" за отиващите си членове на Висшия съдебен съвет. Те ще могат сами да избират къде да продължат да работят след края на мандата си във ВСС, под условие да се запази нивото в системата. Критиците на проекта посочват, че това създава привилегировано положение спрямо всички останали магистрати и няма никаква разумна обосновка.

"Гответе се за масови протести"

Четирите извънпарламентарни политически сили заявяват готовност за "масови протести" срещу ""пълзящото посегателство" спрямо независимостта на съдебната власт.

"Ще уведомим и ЕК, тъй като смятаме че приемането му по този срамен начин, особено в навечерието на председателството на Европейския съвет, ще бъде изключително лош знак към нашите европейски партньори. Призоваваме институциите на ЕС и Съвета на Европа да заемат категорична позиция срещу опитите да бъде ограничена независимостта на съдебната власт в България!

Ще настояваме и за намеса на Президента и налагане на вето над всички текстове, ограничаващи основни конституционни права и свободи на гражданите и превръщащи родината ни в полицейско-прокурорска диктатура", се казва в позицията им.

Oще: герб  еврофондове  ес  закон за съдебната власт  съдебна власт  съюз на юристите в българия 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 17.05.2015, 11:28

1 stoy | 25.07.201713:52

"масови протести"...
Ще изкарате сичкото жълтопаветен грантоед на жълтите павета? Браво, дерзайте! Траншчета има да се папкат, че иначе може да ви се наложи и да работите, а вие това не го умеете. Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани