Рашидов "помоли" НХГ да върне Владо Руменов на работа | webcafe.bg
newscafe

Рашидов "помоли" НХГ да върне Владо Руменов на работа

Webcafe
07.07.2016, 18:26 (обновена 07.07.2016, 19:20)
вежди рашидов

Снимка: © Webcafe.bg

Министърът на културата Вежди Рашидов нареди на директора на Националната галерия Слава Иванова да върне на работа Владимир Руменов, след като художникът беше уволнен от криптата на "Св. Александър Невски".

"Ако това е големият проблем, ще помоля да го върне на работа. Не съм се бъркал досега на нито един директор", каза Вежди Рашидов на извънредна пресконференция, предназначена да обясни скандалното му писмо до БНТ и Георги Ангелов.

Иванова отрече твърденията, че Руменов е уволнен заради протеста му срещу Закона за културното наследство, но даде две противоречиви версии за решението си да го отстрани от длъжност.

Първоначално тя обяви, че е искала да привлече "млади експерти" в галерията, след което каза, че Владимир Руменов е допускал "системни нарушения в работата си в криптата".

Самият художник обяви, че е принуден да напусне заради формална промяна на условията от длъжностната му характеристика, които завишават образователния ценз за заеманата позиция.

"Последното нарушение на Владимир Руменов беше, че реши да изпробва абсолютно своеволно сигналната система на криптата и направи суматоха с туристите и полицията", каза Слава Иванова.

Тя отказа да посочи конкретната формулировка на прекратяването на договора му с думите: "Юридическата форма има ли значение?"

"Ще направя компромис. Това е искане, което тепърва трябва да осмисля и да потърся юридическия начин; ще направя юридически консултации как отново да бъде на работа, но няма да бъде възстановен на длъжност", каза Слава Иванова.

Тя обяви за невярно твърдението на бившия главен уредник на Националната галерия Мария Василева, че я е уволнила заради скандал, че "назначава само врагове".

"Не е вярно. Вие давате ли си сметка дали съм толкова наивен да го кажа, след като имаше запис на премиера в тоалетната?", попита Вежди Рашидов.

Oще: александър невски  бнт  вежди рашидов  владимир руменов  владо руменов  владо руменов художник  георги ангелов  денят започва с култура  закон за културното наследство  криптата на александър невски  култура  министерство на културата  министър на културата  национална галерия  национална художествена галерия  художник 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.03.2015, 17:06

2 bludniq_sin | 08.07.201612:45

"Не е вярно. Вие давате ли си сметка дали съм толкова наивен да го кажа, след като имаше запис на премиера в тоалетната?", попита Вежди Рашидов.

Т.е ако правилно разбирам веждичката отрича да го е казал на глас и пряко, но не отрича самото обвинение, че е искал уволнението.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.03.2012, 10:23

1 partci | 07.07.201621:10

- приземяване - приземяване - приземяване -
   

оценка

+0 -0