Алфа Рисърч: Спад на доверието във всички институции | webcafe.bg
newscafe

Алфа Рисърч: Спад на доверието във всички институции

Webcafe.bg
07.03.2016, 16:13 (обновена 07.03.2016, 17:12)
Пътен възел Белокопитово - Каспичан, АМ "Хемус", откриване

Снимка: © АПИ

Преместването на обществения фокус върху корупцията по високите етажи на властта и плавен спад в одобрението за всички ключови институции - това са част от изводите от изследването на общественото мнение през март 2016 г. на "Алфа Рисърч".

Продължава спадът на одобрението за премиера Бойко Борисов. 20 на сто от запитаните дават положителна оценка на работата на министър-председателя, докато 46% са недоволни от политиката му. Като фактори в тази посока социолозите отчитат острата политическа конфронтация, персоналните атаки и смените на министри (Христо Иванов, Тодор Танев).

В същото време оценката за спирането на големите обществени поръчки от последните седмици по разпореждане на Борисов се оценява силно положително - цели 63% от анкетираните изразяват задоволство от промяната в курса на властта срещу 23 на сто с отрицателно отношение.

Мнозинството от запитаните обаче не смятат, че спирането на поръчките е "политическа воля за борба с корупцията" - 56% от запитаните отговарят с "по-скоро не", срещу 41% с отговори "по-скоро да".

Отново най-отчетлива е обществената критика към секторите, свързани с икономика, финанси, правосъдие и вътрешен ред, отчитат от "Алфа Рисърч".

Липсата на видимо подобрение в традиционни икономически отрасли, придружено с увеличаване на данъчната тежест, увеличава неодобрението към министрите на икономиката Божидар Лукарски, на финансите Владислав Горанов, на енергетиката Теменужка Петкова, на туризма Николина Ангелкова.

Блокирането на реформата в МВР и съдебната система, поставя министрите на вътрешните работи Румяна Бъчварова и на правосъдието Екатерина Захариева сред най-критикуваните членове на кабинета.

Силно отрицателно и е общественото отношение спрямо съда и прокуратурата. 62.2% от българите смятат, че най-сериозните проблеми в съдебната власт са по нейните върхове, тъй като там се прикрива корупцията по високите етажи на властта.

Нагласите, които настоящото проучване регистрира, са вероятно последните в относително "спокойните води" преди позиционирането на политическите играчи за президентските избори, казват още социолозите.

Активността на премиера и правителството по спирането на обществените поръчки са първи сигнали за противодействие на нарасналата критичност на обществените нагласи. Същевременно, напреженията в обществото, както и неяснотите от потенциален ръст на евроскептицизма, правят обществената среда динамична и я превръщат в благоприятна почва за тестването на различни политически проекти.

В това отношение президентските избори няма да бъдат просто препотвърждаване силата на определена партия, както беше през 2011г., а сблъсък на заявки за един следващ политически цикъл, който няма предизвестен победител.

Oще: алфа рисърч  бойко борисов  борба с корупцията  корупция  обществени поръчки  обществено мнение  социология 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 30.03.2012, 10:23

1 partci | 07.03.201618:45

Че то някога имало ли е покачване?
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани