МФ публикува законопроект на държавния бюджет за 2017 | webcafe.bg
newscafe

МФ публикува законопроект на държавния бюджет за 2017

Webcafe
26.10.2016, 19:53 (обновена 26.10.2016, 20:10)
финанси

Снимка: © Getty Images

МФ публикува законопроект за държавния бюджет за 2017 както и актуализирана средносрочна бюджетна прогноза за периода 2017-2019 година, която представлява мотивите към него.

Министерството на финансите публикува законопроект за държавния бюджет за 2017 година, както и актуализирана средносрочна бюджетна прогноза за периода 2017-2019 година, която представлява мотивите към него.

Според актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2017-2019 година се предвижда вдигане на минималната работна заплата от 1 януари 2017 г. на 460 лв. и запазване на този размер за 2018 и 2019 година.

Приоритетите в "Бюджет 2017" са фокусирани върху мерки, свързани с насърчаване на реформите в сектор "Образование", поддържане на модерни и боеспособни въоръжени сили и развитие на отбранителните способности на страната, подобряване на функционирането на системата на здравеопазването, както и изпълнение на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

Основна цел през периода 2017-2019 година е провеждането на данъчна политика, насочена към повишаване на бюджетните приходи и намаляване на дела на сенчестата икономика.

Спазено е изискването средствата за отбрана за следващата година да не са по-ниски от размера на одобрения минимум за сектора на отбраната в съответствие с решението на Консултативния съвет за национална сигурност при Президента от 27 април 2015 година, като е осигурен ресурс за придобиване на авиационна техника и на многофункционални модулни патрулни кораби за Военноморските сили.

МФ ще следва политика на запазване на ниските нива на данъчно облагане при преките данъци и прехвърляне на данъчната тежест от преките към косвените данъци. Постигането на целта за изпълнение на бюджетните приходи е свързана с поддържане на устойчиво ниво на приходите при запазване на тежестта на данъчното облагане и очакван положителен ефект от засилените действия при администриране на приходите.

За реализиране на приоритетите в областта на образованието ще се изпълняват интегрирани мерки и действия за гарантиране на равен достъп до качествено образование и професионална подготовка и растеж, основан на знанието и науката и развитието на младите хора, както и привличането на млади учители в системата на средното образование.

Приоритетни направления и дейности в областта на здравеопазването остават спешната медицинска помощ, електронното здравеопазване, майчиното и детско здравеопазване, лечебните заведения за болнична помощ, както и лекарствената политика.

Според прогнозите на МФ икономиката ще порасне 2,5% догодина, а през 2018-2019 година ръстът на БВП ще се ускори до 2,7%.

За трите години бюджетът ще е "на червено", като дефицитът ще е съответно 1,4%, 1,0% и 0,5% от БВП.

От обясненията на МФ става ясно, че за 2016 най-вероятно дефицит няма да има - най-вече заради огромното забавяне на бюджетните капиталови разходи, което няма как да бъде наваксано в малкото оставащо време до края на тази година.

Oще: бюджет 2017  владислав горанов  държавен бюджет  министерство  министерство на финансите  мф  отбрана  пари  приоритети  сметки  финанси  финансиране 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани