Правителството в Македония е отговорно за случващото се | webcafe.bg
newscafe

Правителството в Македония е отговорно за случващото се

Webcafe.bg, по БНТ
12.05.2015, 09:16 (обновена 12.05.2015, 09:35)
министърът на външните работи даниел митов

Снимка: © webcafe.bg

"Македония ни е съседка и каквото се случва там, може да рефлектира и върху нас", каза още външният министър.

Македонското правителство трябва да даде ясни отговори на притесненията на гражданите за провеждането на операцията в Куманово, но и за това как се управлява Македония като цяло. Това каза външният министър Даниел Митов пред БНТ. Отговорността е на правителство в Скопие, подчерта той.

„От дълго време вече тече процес на разкрития, на които македонското правителство трябва да отговори", каза Митов.

Според Митов Македония има своето европейско бъдеще, а България, както и другите европейски държави държат да помагат на страната по пътя й към интеграция в рамките на Европейския съюз (ЕС), но случващото се в момента поражда сериозни притеснения за стабилността и запазването на етническия мир.

„ЕС очаква реформи, които, за съжаление, не се случват в момента, и е необходимо да се възстанови диалогът между управляващи и опозиция. Защото в ситуация на напрежение, когато опозиция и управляващи не си говорят, когато има издълбана дълбока пропаст между тях, това създава политически вакуум, в който започват да се наместват всякакви радикални групи и има потенциал за дестабилизация", каза Митов.

Той посочи, че крехкият елемент във вътрешнополитическите отношения в Република Македония е етническия мир, а и политическите партии, и местното население дават ясни знаци, че той ще бъде запазен.

"Македония ни е съседка и каквото се случва там, може да рефлектира и върху нас", каза още външният министър. Той отбеляза, че за България най-важно е стабилността и териториалната цялост на Македония.

Той уточни, че България не може да се меси във вътрешните работи на Македония, но има правото да изказва своите притеснения.

Oще: външна политика  външни работи  даниел митов  дипломация  куманово  македония  мвнр  международни отношения  министерство на външните работи  митов  скопие 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани