Ново бюро ще следи за корупция по високите етажи на властта | webcafe.bg
newscafe

Ново бюро ще следи за корупция по високите етажи на властта

Webcafe.bg
17.06.2015, 15:51 (обновена 17.06.2015, 15:59)
корупция

Създаването на Националното бюро е в съответствие с приетата Национална стратегия за превенция и противодействие на корупцията 2015-2020

Законопроект на правителството предвижда създаването на Национално бюро за предотвратяване на корупцията, което да проверява имуществото и конфликта на интереси по високите етажи на властта. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Бюрото обединява и доразвива функциите на сегашните Комисия за конфликт на интереси, Център за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност и дирекцията на Сметната палата, която събира и проверява имуществените декларации. Предлага се директорът на Бюрото да се определя от Министерския съвет и да се назначава с указ на президента.

Всяка година органът ще представя доклад за дейността си на Народното събрание. В текста е регламентирано служителите на бюрото да преминават през входящи, годишни и внезапни проверки за почтеност.

С новия закон се разширява и кръгът на хората, длъжни да подават декларации, спрямо сега действащия Закон за публичност на имуществото на лицата, заемащи висши държавни и други длъжности. Сред новите категории лица, които ще бъдат проверявани, са общинските съветници, главните архитекти на общините, началниците на митници, митнически бюра и митнически пунктове. Сред проверяваните ще бъдат и онези, определени да администрират и управляват средства от ЕС, директорите на болници, финансирани от НЗОК, ректорите на държавните университети.

На проверка подлежат и членовете на управителните съвети на държавни предприятия по Закона за горите, както и лицата, упълномощени по реда на Закона за обществените поръчки да организират и провеждат процедурите по възлагане на обществени поръчки и сключват договори.

Лицата, заемащи публични длъжности, ще декларират своето имущество, това на съпрузите си и децата, ненавършили пълнолетие, както и на лицата, с които са във фактическо съпружеско съжителство. Разширява се и кръгът на обстоятелствата, които трябва да се декларират. Декларациите ще се подават при встъпване в длъжност, всяка година до 30 април, при напускане на длъжността и една година след напускане на длъжността.

Законопроектът предвижда две фази на проверка - една стандартна за всички, която ще сверява данните от декларациите с реалното имущество през засичане на регистрите на други държавни органи. Втората фаза ще стартира при откриване на несъответствие от 10 000 лева между декларираното и реалното имущество.

Националното бюро ще може да започва и задълбочена проверка по сигнали или медийни публикации, съдържащи достатъчно данни и доказателства за необяснимо богатство и корупционно поведение. При подобни констатации Националното бюро трябва да сезира Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество, а при установяване на данни за престъпление - прокуратурата.

Създаването на Националното бюро е в съответствие с приетата Национална стратегия за превенция и противодействие на корупцията 2015-2020. Единният антикорупционен орган е и една от препоръките на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и оценка, който наблюдава напредъка на България в правосъдието и борбата с корупцията.

 

Oще: бюро  власт  декларация  закон  корупция  проверка 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.