Прокарват закони за ограничаване на чуждото религиозно влияние у нас | webcafe.bg
newscafe

Прокарват закони за ограничаване на чуждото религиозно влияние у нас

Webcafe
19.10.2017, 15:53 (обновена 19.10.2017, 16:12)
красимир каракачанов

Според Красимир Каракачанов у нас се прокарват радикални идеи и се правят опити за оказване на политическо влияние във вътрешните дела на държавата

Промени в няколко закона готви правителството, за да ограничи финансирането от чужбина на религиозни общности у нас, чрез които се прокарват радикални идеи и се правят опити за оказване на политическо влияние. Това обяви вицепремиерът Красимир Каракачанов след среща със спецслужбите, на която бяха обсъдени заплахите от проникване на радикален ислям в България и мерките за противодействие.

По думите на вицепремиера до края на годината ще бъдат въведени променени в Наказателния кодекс, Закона за вероизповеданията и законите за образованието.

"До 2010 година няма нито едно дело за радикален ислям у нас, от 2010 до 2017 г. са образувани над 50 такива дела. Тенденцията ясно показва, че сега действащите закони и за вероизповеданията, и за образованието са твърде либерални и позволяват почти безконтролно в страната да се прокарват радикални идеи на исляма", заяви Красимир Каракачанов.

"Под формата на частни религиозни училища, курсове, частни детски градини, се прокарва нетрадиционен за България ислям - такъв, какъвто в историята на България, дори във времето на турското робство не е съществувал и не е бил характерен и самата Османска империя", допълни още той.

Според Каракачанов важен пробелм е броят на практикуващите в България проповедници, които са завършили в държави с уахабизъм и салафизъм за основна линия в исляма.

"Ще дам примери с някои страни в ЕС - Великобритания, Белгия, Холандия, Франция, в които именно подобни проповедници успяваха не само рекрутират, но и да облъчват и фанатизират млади хора, които и в момента воюват на страната на Ислямска държава", коментира още вицепремиерът, попитан дали те са заплаха за националната сигурност.

"Да се ограничат възможностите за чужди граждани, които се финансират от чужди страни или чужди структури, да пребивават на територията на България и да развиват религиозна дейност. Със закона за вероизповеданията категорично трябва да се забрани в ръководството на нашите религиозни общности да присъстват и да участват чужди граждани. Не трябва да продължава практиката хора, завършили теология или религия в страни, в които се преподава или се практикува радикални форми на една или друга религия, да преподават или да проповядват на територията на България", разясни Каракачанов по темата с промените в законовите уредби при вероизповеданията и образованието.

По негови думи също така са необходими и спешни промени и в Наказателния кодекс. Той обясни, че трябва да се дефинират радикалните течения и практики, за да могат правораздавателните органи да ги санкционират по-лесно.

Законопроектите ще бъдат консултирани с министерствата на финансите, образованието, правосъдието и се очаква да бъдат приети до края на тази година.

Oще: вероизповедания  ислям  ислямисти  каракачанов  красимир каракачанов  радикален ислям  религия  салафизъм  салафити  уахабизъм  уахабити 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани