МФ внася спорните промени в закона за офшорките | webcafe.bg
newscafe

МФ внася спорните промени в закона за офшорките

Webcafe.bg
25.08.2015, 16:44 (обновена 25.08.2015, 17:08)
42

Снимка: © Явор Николов

Правителството се готви да ревизира закона на депутатите от ДПС Йордан Цонев и Делян Пеевски

Правителството се готви да ревизира закона на депутатите от ДПС Йордан Цонев и Делян Пеевски, известен като Закон за офшорките, така че 10% от капитала на банките, медиите, застрахователните и пенсионните дружества, публичните компании, футболните отбори, социологическите агенции и др. да могат да бъдат притежавани от дружества, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим.

Поправките засягат 14 сфери на дейност и се предлага да влязат в сила от 1 януари 2016 г., съобщи "Медиапул".

Действителните собственици на офшорките да не се обявяват в публичния Търговски регистър, а в специализиран, до който обществеността няма да има достъп. Това се предлага в проекта за изменение на Закона за икономическите и финансовите отношения с дружества, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, свързаните с тях лица и техните действителни собственици.

Текстът е написан от Министерството на финансите и днес беше публикуван за обществено обсъждане.
Според проекта информация за действителните собственици на офшорките от новия регистър ще могат да получават при поискване само "дружества, в които участват дружества, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, Националната агенция за приходите, Държавната агенция "Национална сигурност", специализираните регулаторни органи - БНБ, Комисията за финансов надзор и др. и компетентните органи по смисъла на закона". Те обаче няма да имат право да разгласяват кои са истинските собственици на офшорните компании.

Промените предвиждат и разширяване на кръга на изключенията, при които компании с офшорно участие ще могат да осъществяват посочените в закона дейности в България. Това се прави, за да бъдат спазени правилата в ЕС, мотивират се от финансовото министерство.

Законът няма да действа, когато фирма в офшорна зона е в държава от ЕС или осъществява дейностите си чрез клон в държава от ЕС. Това изключва фирми, регистрирани в Лихтенщайн и Гибралтар. Великото херцогство е страна по Споразумението за европейското икономическо пространство, а Гибралтар членува в ЕС от 1973 г. като част от членството на Обединеното кралство.

Изключение за участие в обществени поръчки ще се въведе и за фирми от държави, които са страни по Споразумението за държавните поръчки на ЕС - Лихтенщайн, Андора, Монако, Сан Марино и др. Целта е да бъдат спазени мерките на ЕС за сътрудничество с тези страни.

Изключение има и за дружества, регистрирани в отвъдморски страни и територии - Британските Вирджински острови, Ангуила, Каймановите острови, Монсерат и др., но само за дейностите, за които е приложимо Решението на ЕС от 25 ноември 2013 г. за асоциирането им към ЕС.

Изключение ще има и за компании от държави, с които България има търговско или икономическо споразумение.

Oще: делян пеевски  закон  закон за офшорките  йордан цонев  министерство на финансите  офшорки  офшорни компании  проект 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

1 pepe | 25.08.201521:41

В това "предложение" има толкова много нередности...
Първо е очевидното ограничаване на достъпа на обществеността до важна информация /което със сигурност няма да се хареса на ЕС/.
Второ е очевидното поставяне на различни икономически субекти в неравностойно положение - едни фирми /с офшорно участие/ ще имат достъп до информация, която ще бъде отказвана на други, нещо което дава на едните необосновано предимство спрямо другите и нарушава правилата за конкуренция - нещо, което не само няма да се хареса в ЕС, но и ще доведе до различни видове санкции - както постигнати по съдебен ред, така вероятно и такива, наложени от ЕК.
И остава най-важния въпрос - за кого конкретно се прави това? Усмивка

ГЕРБ не издържаха и 2 години след като спечелиха изборите преди отново да започнат да осират политическия пейзаж.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани