Орешарски се обяснява за "Южен поток" в статус | webcafe.bg
newscafe

Орешарски се обяснява за "Южен поток" в статус

Webcafe.bg
07.12.2014, 14:12 (обновена 07.12.2014, 14:22)
сергей лавров

Снимка: © МС

През юли Пламен Орешарски посрещна в София външния министър на Русия Сергей Лавров. Тогава всичко с "Южен поток" изглеждаше, поне привидно, наред. Сега бившият премиер се обяснява в статус, че няма вина за спирането на прокета

Бившият министър председател Пламен Орешарски написа в собствения си профил във Facebook, че неблагоприятното развитие" на проекта "Южен поток" е загуба за Европа, но най-вече за България.

Той защити политиката на своето правителство с думите, че това е бил "важен геостратегически и икономически проект" и че сега доминира разочарованието от неговото прекратяване.

Орешарски разяснява, че не следва да бъде обвинявано неговото правителство заради критиките от ЕК по непрозрачни действия на българските участници, защото нито едно от тези действия не е било започнало или подето по време на "краткия мандат на споменатото вече Правителство".

"Дори единствената проведена процедура по избор на изпълнител в края на 2013 и началото на 2014 година следва правилата на проведени такива в предходни години, т.е. ако тя е грешна, значи е следвана утвърдена вече грешна практика, а не е нов подход, сътворен от висшата администрация на това Правителство", обяснява той.

Той уточнява, че е съобразил с препоръките на ЕК.

"Действително, в качеството ми на Министър-председател се разпоредих да се преустановят временно нови тръжни процедури и съответните стопански ръководители да се въздържат от сключването на нови договори до изясняване с Комисията на спорните тълкувания за визираните от нейни служители т.нар. нарушения. Сторих това в пълно съответствие с призива на Комисията и в обхвата, който бе отбелязан в заключението на цитираното официално писмо".

Орешарски продължава:

"В същото време експерти на Икомоническото министерство и на БЕХ проведоха срещи в Брюксел и изложиха аргументите на българската страна защо визираните от Комисията бележки не са издържани.

Беше изпратен и официален отговор на писмото на ЕК, за да се стопира още на този етап санкционната процедура. Запознати със ситуацията бяха и партньорите от руска страна. В същото време не бяха спрени никакви други дейности по подготовката на изпълнението на проекта".

Обобщението на Пламен Орешарски е, че през втората половина на 2013 и първата половина на 2014 година, неговото правителство е ускорило действията по изграждането на Южен поток, но по комплексни, независещи от него причини, проектът, за жалост, няма да бъде реализиран.

Oще: facebook  българия  министър председател  орешарски  пламен орешарски  премиер  русия  статус  южен поток 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани