Нинова обвини ГЕРБ в "план за етническа промяна на България" | webcafe.bg
newscafe

Нинова обвини ГЕРБ в "етническа промяна на България"

Webcafe
27.09.2016, 18:42 (обновена 27.09.2016, 18:48)
корнелия нинова

Снимка: © Webcafe.bg

ГЕРБ отговори на Корнелия Нинова с думите: "От новоизлюпен политик се превръща в политическа лъжкиня"

Председателят на БСП Корнелия Нинова обвини кабинета на Бойко Борисов в план за "етническа промяна на България с трайно заселване на бежанци в българските общини".

Изявлението й дойде на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на БСП.

Нинова поиска обяснение от финансовия министър Владислав Горанов дали се организират "пилотни проекти за трайно заселване на мигранти" в конкретни общини и кои са те.

"Очевидно държавата се оттегли и се скрива зад общините, въпреки че това решение не е взето от общините. Очевидно ще се създават гета. Това е огромна опасност да привлечем нови мигранти", обяви Нинова.

Депутатът от ГЕРБ и бивш здравен министър Десислава Атанасова обвини председателя на БСП Корнелия Нинова в лъжа.

"Няма решение на правителството за настаняване на бежанци в общините - от новоизлюпен политик Корнелия Нинова се превръща в политическа лъжкиня. Веднъж излъга за спрените евросредства в сектор „Земеделие", сега лъже отново", беше отговорът на Атанасова.

Етническа промяна ли? Няма желаещи

Обвиненията на "Позитано" 20 всъщност идват във връзка с наредба на Министерски съвет, приета още на 12 август, която въвежда възможност за сключване на "споразумение за интеграция" на чужди граждани с право на убежище или бежански статут.

Споразумението за интеграция дава право на бежанците да получат жилищно настаняване, да запишат децата си в детска градина или училище, да се обучават на български език, да бъдат свързани с личен лекар и да получат помощ при намирането на работа.

В момента тази помощ се осигурява на доброволен принцип от БЧК или неправителствени организации.

Председателят на НСОРБ Гинка Чавдарова подчертава пред БНР, че става дума само за желаещите да бъдат трайно настанени в България - "какъвто интерес към момента не се наблюдава".

Бежанците, подписали такива споразумения, ще са длъжни да изпълняват задълженията в индивидуалния си интеграционен план, да осигурят посещаването на учебни заевдения от децата, да се грижат за поверените им общински жилища и да приемат предложената им подходяща работа.

Отговорността за изпълнението се възлага на общини, които предварително са заявили интерес за интеграция на подобни лица. Тези общини ще бъдат вписани в регистър, който ще се води в Държавната агенция за бежанците.

Финансирането на програмата за интеграция би трябвало да дойде през европейския фонд "Убежище, миграция и интеграция" или през оперативните програми на ЕС.

Oще: бежанци  бсп  владислав горанов  герб  гинка чавдарова  интеграция на бежанци  корнелия нинова  мигранти  политическа лъжкиня 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

1 dedo adji | 27.09.201623:47

На Курнелия и партията и нямам вяра за 2 стотинки, но за втори път виждам споменаване на подобен проект. А опровержението на стринка Деси усилва съмненията ми.
Кой лансира подобни проекти? Кои са тия общини? С какво са ги подмамили да вкарат тая огромна люта змия в своята и на България пазва? Някой питал ли е местните жители? Откъде накъде ще се дават общински жилища на имигранти при стотици нуждаещи се българи? И може ли да има такива наивници, които да вярват, че амуджите изобщо мислят да изпълняват задълженията, които ще поемат на книга?
ХОРА, БДЕТЕ!
   

оценка

+0 -0