Опашката в ОИК-София вече е 300 души | webcafe.bg
newscafe

Опашката в ОИК-София вече е 300 души

Webcafe.bg
27.10.2015, 07:57 (обновена 27.10.2015, 09:18)
прием на протоколи от оик софия в арена армеец

Снимка: © webcafe.bg

Около 200 - 300 души, членове на секционни избирателни комисии, все още са в зала Арена „Армеец", където ОИК - София събира протоколите и бюлетините от вота - втори ден, при заключени врати и с няколко случаи на припаднали хора. Обстановката е изключително изнервена, хората излизат от сградата изтощени и изморени. Снощи са им раздадени сандвичи и вода.

Вчера следобед са донесени и походни легла, които обаче са били крайно недостатъчни. Хората разказваха, че вътре периодично минавали носилки, които изнасяли хора.

„Прекалено сме уморени, прекарахме две денонощия без сън. Не може за цяла София да съберат 6000 души в една зала, трябваше да са разпределени поне на четири места. Носили сме като коне празните бюлетини, безобразие", възмути се жена, цитирана от bTV.

По думите на говорителя на ЦИК Цветозар Томов в залата вече няма напрежение. „Над 90 на сто от протоколите са обработени, нещата ще приключат до 2-3 часа", уверява той.

Томов призна, че организацията на администрацията е много лоша, но припомни, че ЦИК е взела две решения за компенсация на хората, които останаха часове наред заключени в „Арена Армеец" - и днес те да са в платен отпуск, както и да получат допълнително възнаграждение.

Междувременно ОИК - София отказа да поеме отговорност, тъй като просто изпълнявала закона, а творческият му двигател Мая Манолова, сега омбудсман, обясни пред Нова телевизия, че законът не е виновен, защото ЦИК са имали правомощия да наемат още експерти за обработка на изборните книжа, но не са го направили.

Членове на СИК, успели да напуснат залата, твърдят, че процедурата е можело да бъде съкратена наполовина, освен това не са получили коректни указания.

„Хората се молеха да излязат от този ужас, припадаха пред мен, викаха и се сриваха психически и си зададох въпроса в коя държава съм - дали съм в България, европейска страна, или в Северна Корея", разказа Анна Пелова от Зелените.

Oще: арена армеец  бюлетини  избори  изборни протоколи  местни избори  оик - софия  хаос в оик-софия  цик  чували с бюлетини 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.