Как изглежда проектът на Мая Манолова за мажоритарен вот? | webcafe.bg
newscafe

Как изглежда проектът на Мая Манолова за мажоритарен вот?

Webcafe
21.11.2016, 14:27 (обновена 21.11.2016, 14:38)
мая манолова

Снимка: © webcafe.bg

Омбудсманът Мая Манолова внесе в Народното събрание предложение за въвеждане на мажоритарния вот в Изборния кодекс.

Проектът предвижда създаване на 231 едномандатни избирателни райони в страната и въвежда нововъведение - 9 отделни депутатски мандата, които ще се разпределят през гласовете на българите в чужбина.

При избори за Велико народно събрание територията на страната се разделя на 385 едномандатни изборни района в страната и 15 едномандатни изборни района извън страната.

"Законопроектът за Изборния кодекс не е съвършен, надявам се да послужи за основа. 2,5 млн. български граждани гласуваха за въвеждане на изцяло мажоритарна система с абсолютно мнозинство, на два тура. Малко не достигна референдумът да стане задължителен за Народното събрание, но предвид огромното участие и внушителната подкрепа за въпросите, смятам, че той е задължителен и за институциите, и политиците", заяви Мая Манолова.

Тя предлага и намаляване на тавана за общата сума на финансиране на предизборната кампания на партиите от 3 млн. на 2.5 млн лева и на инициативните комитети от 200 на 100 хиляди лв.

Въвежда се и 6-месечен срок на уседналост на избирателя в конкретния район, за да не се допусне изборен туризъм и манипулиране на активността.

Манолова предлага и заличаване от изборните списъци на всички лица, които през последните 6 месеца преди датата на вота имат настоящ адрес извън България.

Целият проект заедно с мотивите към него бяха качени на сайта на омбудсмана.

Като национален омбудсман Манолова няма право на законодателна инициатива. Законът й дава възможност да прави само "предложения и препоръки за възстановяване на нарушени права и свободи" или "предложения и препоръки за отстраняване на причините и условията, които създават предпоставки за нарушения на правата и свободите, включително промени в нормативната уредба".

Манолова аргументира решението си с обяснението, че "иска да защити волята на гражданите, изразена на референдума".

"Не казвам, че това е по-добрата система или по-лошата, просто това искат гражданите", каза тя.

Заедно с нея в Народното събрание дойдоха и двама от сценаристите на "Шоуто на Слави" - Иво Сиромахов и Тошко Йорданов, както и трима души, участвали в написването на законопроекта - журналистът Валери Найденов (24 часа), социологът Мира Радева (МБМД) и Боян Атанасов, който през 2013 г. създаде група "100% мажоритарен избор" около обсъжданията на новия Изборен кодекс под ръководството на Мая Манолова.

Oще: законопроект  изборен кодекс  мажоритарни избори  мая манолова  народно събрание 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.