Цветозар Томов: Клеветите срещу ЦИК са престъпление | webcafe.bg
newscafe

Цветозар Томов: Клеветите срещу ЦИК са престъпление

Webcafe
10.11.2016, 09:04 (обновена 10.11.2016, 10:21)
цветозар томов

В неделя на 90000 обикновени българи им предстои да вършат трудна и отговорна работа с 24-часов работен ден срещу мизерно заплащане. Те винаги допускат грешки при извършването на тази работа.

„Политическата атака срещу Централната избирателна комисия, организирана с помощта на една частна телевизия между двата тура на президентските избори, е проста като замисъл, а нейната ефективност е следствие от ниското фоново доверие към държавните институции изобщо. Ключовото послание е: ЦИК е всесилна и следователно отговорна за всички проблеми и нарушения в изборния процес".

Това написа говорителят на Централната избирателна комисия Цветозар Томов, след като в „Шоуто на Слави" и в сутрешния блок на bTV от 9 ноември към ЦИК бяха отправени обвинения в манипулация на вота от страна на сценаристите на Шоуто - част от инициативния комитет за организиране на национален референдум по въпроси за избирателната система. Те обвиняват ЦИК, че брои единствено пликове, а не гласове за вота и укрива необходимите за превръщането му в задължителен около 13 000 гласа.

„В неделя на 90000 обикновени българи им предстои да вършат трудна и отговорна работа с 24-часов работен ден срещу мизерно заплащане. Те винаги допускат грешки при извършването на тази работа. Огромното мнозинство - от умора, пренапрежение и понякога от некомпетентност. Някои от тях - може би умишлено или поради политически натиск. Атаката срещу ЦИК, организирана със съдействието на една медийна корпорация, няма как да има друг ефект, освен да подложи на допълнителен натиск тези хора. Няма да коментирам въпроса кой се нуждае от това.

Вижте цялата му позиция без редакция:

Политическата атака срещу Централната избирателна комисия, организирана с помощта на една частна телевизия между двата тура на президентските избори, е проста като замисъл, а нейната ефективност е следствие от ниското фоново доверие към държавните институции изобщо. Ключовото послание е: ЦИК е всесилна и следователно отговорна за всички проблеми и нарушения в изборния процес. Поради това, че изборният процес е политическа борба, в организирането на която са замесени десетки хиляди хора, не е никакъв проблем да се посочват и документират факти за нарушения на правилата, по които следва да се води тази борба, и във всички случаи да се сочи с пръст ЦИК. Авторите на тази атака, обаче, ехидно подминават факта, че чрез нея те извършват най-тежкото възможно нарушение в изборния процес, граничещо с престъпление. Хвърлянето на далече отиващи клевети срещу ЦИК без никакви сериозни доказателства за тях е именно такова. ЦИК организира държавен преврат, ЦИК манипулира резултатите от референдума, ЦИК лишава избирателите от право да гласуват.

Проблемът не е само в това, че тези клевети са абсурдни, а и лесно оборими. Основният проблем е, че те се крещят в публичното пространство преди изборният процес да е приключил. Така се преминава границата, отделяща демокрацията от диващината. Ефектът се усилва от медийния резонанс и от мълчанието на други отговорни държавни институции, най-вече ДАНС и прокуратурата.

В неделя на 90000 обикновени българи им предстои да вършат трудна и отговорна работа с 24-часов работен ден срещу мизерно заплащане. Те винаги допускат грешки при извършването на тази работа. Огромното мнозинство - от умора, пренапрежение и понякога от некомпетентност. Някои от тях - може би умишлено или поради политически натиск. Атаката срещу ЦИК, организирана със съдействието на една медийна корпорация, няма как да има друг ефект, освен да подложи на допълнителен натиск тези хора. Няма да коментирам въпроса кой се нуждае от това.

ЦИК не е цялата в бяло и в изборния процес има маса сериозни проблеми. Но ако използвам любимите на някои хора спортни метафори, бих казал следното: свидетели сме на нахлуване на терена по време на мача пред безучастните погледи на тези, които би трябвало да отговарят за сигурността на събитието. Мога да си представя какви избори искат да се организират в България тези, които си го позволяват.
Пиша всичко това, защото днес все пак е 10 ноември.

Oще: btv  бтв  избирателна комисия  избори  президентски избори  референдум  слави трифонов  централна избирателна комисия  цик  шоуто на слави 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

4 Шамито | 10.11.201614:53

Не схванах защо грешките от претоварването ощетяват замисъла на референдума.Бих му съчувствал ако беше обратното.Защото е такава ПОРЪЧКАТА.Ще Ви докарат от 9 кладенци вода за да вИ УБЕДЯТ КОЛКО СТЕ ПРОСТИ И ЗАБЛУДЕНИ.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.08.2014, 10:44

3 Petio Petkov.1566428002 | 10.11.201612:45

Ето какво твърди г-н Томов преди 5 години в интервю за бургаска медия, озаглавено „Цветозар Томов:Борисов е престъпник по душа и по част от биографията си”:
„Много по-опасно е това, че този кодекс позволява изборите да бъдат манипулирани и фалшифицирани в по-голяма степен от всички предшестващи. - Първо – защото декриминализираха фалшификацията на секционни избирателни протоколи – тема, по която много не се шуми. Наказанието за разкриване на умишлена подмяна на данните за секционен протокол е глоба от 2 хиляди лева. Според мен става дума за углавно престъпление. Това принципно разширява възможностите да се създават секционни коалиции, при които да се влияе върху изборите и изборните протоколи. Второто е свързано с това, че в списъците има над 1 милион фалшиви имена на избиратели и властите показват упорито нежелание да ги изчистят, въпреки, че току-що приключи преброяването в страната. Това е една техническа задача, която много лесно може да бъде разрешена. За мен това е сигурен признак, че съществуват мощни интереси в българското общество да има достатъчно възможности за фалшифициране на избори.

В друго негово интервю цитирано от Афера.бг/11.08.2011/
"ГЕРБ е най-патологичната партия, която е била на власт в България след 1989 година и трябва да бъде разгромена, за да има условия да се нормализира животът в България. "
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.08.2014, 10:44

2 Petio Petkov.1566428002 | 10.11.201611:48

Не мога да позная Томов. Не е същият като отпреди да мине на заплата в ЦИК. Ясно е, че има злоупотреби в интерес на политическата класа и статуквото. Бяха изнесени конкретни примери - "забравена" урна със стотици бюлетини, снимана от ученик в Бяла, Русенско, бюлетини без пликове и др. В Столипиново отново се гласува под строй. Избирателните списъци са пълни с фантоми - 6,8 милиона избиратели при я има-я няма останали 6 милиона жители. Томов вместо да реагира като гражданин, се хвърля на амбразурата да защитава една партийно доминирана структура. И то след като Борисов и Нинова бяха принудени /заради втория тур на президентските избори/ да обещаят, че ще зачетат волята на 3,5-те милиона избиратели, участвали в референдума. Срам!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.11.2016, 10:50

1 frenchrevolution | 10.11.201610:55

Снощи в шоуто на Слави излъчиха следното видео във връзка с обвиненията си за машинации по изборите. Видео, което се оказа руско и от изборите в Русия.
Не другите, а Слави и сценаристите му извършват чудовищна манипулация. Снощи излъчиха видео, което не е от България, а е от избори в Русия.

https://www.youtube.com/watch?v=13PRLV2LfBc
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани