400 000 подписа ще бъдат необходими за свикване на референдум | webcafe.bg
newscafe

400 000 подписа ще бъдат необходими за свикване на референдум

Webcafe.bg
21.07.2015, 15:33 (обновена 21.07.2015, 15:39)
Гласуване в Народното събрание

Изненадващо вносителите от ГЕРБ оттеглиха преди гласуването своето предложение

400 000 подписа ще бъдат необходими за свикване на референдум у нас.

Националните допитвания обаче ще продължат да бъдат валидни само ако в тях са участвали не по-малко от участвалите на последните парламентарни избори български граждани. Това реши Народното събрание, като по този начин на практика запази сегашната ситуация.

Изненадващо вносителите от ГЕРБ оттеглиха преди гласуването своето предложение. То предвиждаше сериозна реформа на закона, като се предвиждаше валидност на референдумите при участвали 40% от българите с избирателни права, когато референдум се провежда самостоятелно от други избори.

При провеждане на избори 2 в 1 се предвиждаше референдумът да е валиден без никакъв праг, като се изискват просто повече от 50% от участвалите на съответния референдум да са гласували с "да".

На избори за народни представители активността традиционно е висока, така че прагът е почти непостижим при допитване. На последните парламентарни избори, например, гласуваха около 3.5 млн. души.

Позицията на ГЕРБ е още по-изненадваща и на фона на досегашните дискусии, където срещу поправките и облекченията за референдумите се изказваха единствено от ДПС.

Oще: герб  гласуване  допитване  парламент  подпис  подписи  праг  референдум  референдуми 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани