Българският Лувър става Квадрат 500 | webcafe.bg
newscafe

Българският Лувър става Квадрат 500

Webcafe.bg
22.12.2014, 14:52 (обновена 22.12.2014, 16:24)

1 от 6 снимки Назад Напред

бг лувър

Снимка: © В.Е.

Националният музеен комплекс ще бъде открит на 24 май догодина

Един от най-дългоочакваните културни проекти в последните години - Националният музеен комплекс, наричан още Български Лувър, ще бъде открит официално на 24 май догодина, съобщи министър Вежди Рашидов.

Все още се търси име на новия музей, който се намира на мястото на бившето МЕИ „Ленин" между Художествената академия и Галерията за чуждестранно изкуство в София.

Министерството на културата публикува на своя сайт анкета за името - засега води „Квадрат 500", както е познат районът, а според Рашидов названието трябва да бъде кратко и запомнящо се.

„Квадратът е художествена форма, 500 е абстракция. Всички музеи имат къси имена - Прадо, Тейт, Лувър, Дорсе. Не е нужно да е разказвателно, например „Българска роза от долината на Карлово", коментира Рашидов.

Междувременно Министерският съвет реши да слее Националната галерия за чуждестранно изкуство с Националния музей на българското изобразително изкуство, тоест Художествената галерия (бившия царски дворец). Двете културни институции ще бъдат управлявани от „интегрирана музейна институция" - бъдещият Лувър.

В правителственото решение е записано, че това централизиране „дава възможност за формиране на цялостна представа за развитието на българските визуални изкуства през вековете и техния художествен контекст в Европа и света".

През септември се очакваше екипът от изкуствоведи на академик Светлин Русев да представи план за постоянната колекция на Българския Лувър. Срокът сега е изместен за януари. Опасенията са, че там ще бъде събирано най-доброто от другите музеи, което ще намали посегателския интерес към тях.

Няма яснота и дали частните колекционери ще могат да правят изложби в музея, както и дали ще има бюджет за откупки на произведения на изкуството.

Три от четирите крила на сградата са завършени от месеци, а преди оставката на кабинета „Орешарски" тогавашният министър Петър Стоянович разведе журналистите из празните зали, снабдени със съвременни система за вентилация, влажност и т.н. Поводът беше сдобиването с Акт 16 на сградата.

Освен изложбени зали, там ще бъдат разположени хранилища, офиси, реставрационни зали, кафене и вътрешен двор.

Идеята за Националния музеен комплекс е на 15 години, през които се сменят 7 министри на културата. През април 1999 г. Емма Москова създава работна група, която заключава, че комплексът от сгради в т.нар. кв 500 от градския център е подходящ единствено за Музей на изобразителните изкуства.

В мандата на Нина Чилова сградата е почистена, а по времето на Стефан Данаилов се укрепва северното крило, където са предвидени голяма зала за експозиции, хранилища и реставрационни ателиета. При управлението на ГЕРБ Вежди Рашидов сключва договор за европейско финансиране по Оперативна програма „Регионално развитие".

Стойността на проекта е над 27 млн. лв., от които по оперативната програма са отпуснати 23 млн. лв. Националното финансиране е малко над 4 млн. лв. Изпълнител на проекта е „Главболгарстрой" АД.

В мандата на Петър Стоянович бяха отпуснати 4 милиона лева, за да се довърши южното крило на сградата, където се помещава заведение.

Oще: български лувър  вежди рашидов  галерия за чуждестранно изкуство  изобразително изкуство  култура  министерски съвет  министерство на културата  музей  национален музеен комплекс  национална галерия  светлин русев 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 17.04.2012, 22:55

1 daysydogy | 22.12.201421:31

„...Квадратът е художествена форма...“!?!?!?!?!? - каза великият рашидов - леле-мале - чилова има „достоен приемник...
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани