Борисов с еврорешение за „Южен поток“ | webcafe.bg
newscafe

Борисов с еврорешение за „Южен поток“

Webcafe.bg
10.12.2014, 20:05 (обновена 10.12.2014, 20:32)
Заседание в министерски съвет

"Това не е интерес на Турция и Гърция и някой друг. Ние имаме интерес и затова не бива да ги оставяме, докато не го решим този проблем. Наш е интересът, на Европейския съюз", казва Борисов

Премиерът Бойко Борисов измисли решение, вместо „Южен поток" да остане в историята - руската тръба да стига до Варна, където Европейската комисия да финансира изграждането на хранилище (хъб) и оттам природният газ да стига до Европа.

В публикуваната стенограма от правителственото заседание Борисов сам предлага тази „прекрасна идея" с европейски мащаб, за да замести Турция като транзитна страна за руския газ. Вицепремиерът Ивайло Калфин изтъква, че не вижда „никаква слабост в този план".

Нещо повече, според Борисов в новото хранилище може да попада и българският газ, който евентуално ще се добива от находищата в „Черно море, „Галата", дай Боже от „Силистар", „Терес", от „Хан Аспарух", от Ловеч и от други места".

„Никой не може да ми каже, че в натовска Турция газта като отиде е добре, а когато дойде в България е зле... Предложението ми е точно в унисон и с плана Юнкер, и с общия енергиен съюз, и с абсолютната диверсификация", казва Борисов, а никой от министрите не му опонира.

Меглена Кунева се намесва с разяснение, че трябва идеята на Борисов да бъде предложена като проект на България, а зад нея да бъдат привлечени други държави: „Трябва да се направи такава дипломация".

Борисов обяснява предимството на неговата идея така: „Ние им даваме огромната възможност, вместо всички държави поотделно, да се събираме, Европейската комисия плаща за този хъб, правим на Варна разпределителния център по Енергийния съюз и сме номер едно диверсифициращи Европа... Руснаците да си докарат „Южен поток", ние нямаме ангажимент към тръбата до нашите граници, да си я построят, ще им съдействаме, и от там си взимаме газта, не ние, не България, а Европейската комисия я разпределя, общия енергиен съюз".

„Официално, писмо веднага до Шефкович. Включително, госпожа Бъчварова, да ми се подготви едно за Доналд Туск, за Съвет. Това е, защото Доналд беше човекът, който е моторът на общия енергиен съюз", нарежда Борисов. „Според мен това е едно прекрасно предложение, то устройства всички страни, защото е много чисто - няма корупция, няма проблеми, няма да ходи в Турция, Гърция, Македония да има проблем", обобщава той.

В разговора се намесва икономическият министър Божидар Лукарски: „Няма проблем. Даже ние сме по-либерални, защото в крайна сметка предлагаме не ние да сме комисионера, както е Турция, а Европейският съюз да свърши тази работа. Ние предоставяме просто територия".

Ден по-рано стана ясно, че бъдещето на „Южен поток" ще се реши в следващите седмици на преговори на високо ниво. Междувременно Москва се ориентира към прокарване на алтернативен морски газопровод до Турция, което да стига до бъдещ разпределителен център на турско-гръцката граница.

Oще: газ  европейска комисия  енергетика  преговори  природен газ  русия  турция  южен поток 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 19.05.2014, 02:00

3 puebloto | 11.12.201404:01

Смее се гениално!
ТОВА САМО ЕДНА ТИКВА МОЖЕ ДА ГО ИЗМИСЛИ?
ВЪВ ФЕЙСБУК,СПОДЕЛИЛ ЛИ ГО Е?
БАСИ ГНУСНАТА МУТРА Е ТОЯ СЕЛЯНИН............
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

2 Dox | 10.12.201421:40

Не само, че е късно, ами .... май няма и либе.... !
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.06.2011, 08:13

1 Едисон | 10.12.201421:03

Късно е либе за китка!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани