Русия като риск: Хибриден натиск, енергетика и кибератаки | webcafe.bg
newscafe

Русия като риск: Хибриден натиск, енергетика и кибератаки

Webcafe
13.09.2017, 11:31 (обновена 14.09.2017, 18:48)
нощните вълци

Снимка: © Getty Images

"За задълбочаване на кризата в отношенията спомагат и интензивните опити на Русия за възстановяване и разширяване на сферите на влияние чрез действия във военната, икономическата и културната сфера, представяни в някои случаи като равноправно и взаимно изгодно сътрудничество и дори като помощ за защита на националната идентичност и суверенитет", се казва в доклада за националната сигурност

"Източник на регионална нестабилност", "заплаха за нашата цел за единна, свободна и мирна Европа", "интензивни опити за разширяване на влиянието чрез действия, представяни като равноправно и взаимно изгодно сътрудничество" - това са част от оценките на българските служби за сигурност за риска, който произлиза от Русия не само спрямо България, но и спрямо региона на Югоизточна Европа.

Докладът, който обхваща анализ на рисковете през 2016 г. и оценка на необходимите мерки, е с обем от малко над 100 страници. Вече е приет от Министерски съвет, като предстои да бъде обсъден и гласуван в Народното събрание през следващите седмици.

Какво пише в доклада за националната сигурност?

Русия като риск е спомената най-подробно в частта от доклада, посветена на "Външната среда за сигурност". Общата оценка е, че през последната година стратегическата среда запазва сложен и динамичен характер с тенденция към влошаване.

Оценката е, че вероятността за конвенционален военен конфликт в региона на Югоизточна Европа е ниска, но напрежението се запазва заради политическата нестабилност, задълбочаващото се междуетническо противопоставяне и сериозните социално икономически проблеми в някои от страните.

"Евроскептицизмът нараства, а засилената наицоналистическа риторика и прокламираните реваншистки идеи създават предпоставки за влошаване на регионалните отношения и за възраждане на екстремистки формации", се казва в доклада.

Действията на Русия се превръщат в "източник на регионална нестабилност", който заплашва целта за единна, свободна и мирна Европа.

"Нарастват предизвикателствата пред сигурността най-вече в района на Балтийско и Черно море, както и в източната част на Средиземно море, където Русия засилва своите военни способности и увеличава военните си дейности. Към това се добавят и продължаващите конфликти в периферията на европейския континент и в съседните региони, които се превръщат в източници на трайна нестабилност и несигурност", се казва в доклада на службите.

"Интензивното усилване и модернизация на руските военни способности на територията на незаконно анексирания Кримски полуостров, продължаващите действия за неговото интегриране в икономиката, социалния и политическия живот на Русия, както и разширеният излаз на тази страна до акваторията на Черно море - вкл. до енергийните залежи в него, продължи да води до трайно нарушаване на геостратегическия и военния бланас в Черноморския регион. Липсата на напредък в уреждането на "замразените" конфликти в Приднестровието, Абхазия и Южна Осетия и в изпълнението на Минските споразумения по Източна Украйна също допринасят за запазването на високите нива на конфликтния потенциал в региона", пише в частта за рисковете, свързани с Русия.

Оценката за рисковете посочва, че в средносрочен план не може да се очаква промяна в актуалната стратегическа среда за сигунрост в Черноморския регион. Съществен е и рискът, който представлява за България потенциалната възможност за отстъпление - вследствие на външните заплахи и предизвикателства - от достиженията и принципите на ЕС, се казва още в доклада.

Информационни войни и хибридни стратегии

Влошаването на отношенията между Русия и НАТО и ЕС поставя пред сериозни изпитания изградената Европейска архитектура за сигурност.

Службите оценяват като риск, подкопаващ доверието, фактът, че Русия продължава да не изпълнява или да изпълнява избирателно фундаментални международни договори в областта на контрола на конценционалните оръжия, не зачита териториалната цялост на независими държави, води информационна война и използва масово хибридни стратегии.

"За задълбочаване на кризата в отношенията спомагат и интензивните опити на Русия за възстановяване и разширяване на сферите на влияние чрез действия във военната, икономическата и културната сфера, представяни в някои случаи като равноправно и взаимно изгодно сътрудничество и дори като помощ за защита на националната идентичност и суверенитет", се казва в доклада за националната сигурност.

Енергийната зависимост от Русия - риск за сигурността на България

Русия е свързана с два от основните рискове и заплахи за енергийната сигурност на България през последната година: високата степен на зависимост от един доставчик на енергоресурси, както и кризата межуд Русия и Украйна и произтичащата от нея непосредствена заплаха от прекъсване на транзита на газ.

България осигурява около 70% от брутното си енергийно потребление от внос, като зависимостта има традиционна насоченост към Русия.

"Най-уязвими на тази заплаха са две направления от енергийния сектор - доставките на природен газ и на суров петрол и нефтопродукти. Допълнителни заплахи пред енергийната сигурност биха могли да се проявят и в резултат на наличието на само едно трасе на природен газ през Украйна, Молдова и Румъния", се казва в доклада.

Към момента само България, Естония, Финландия и Латвия не са осигурили алтернативни източници и маршрути на доставка и са зависими от един-единствен външен доставчик за целия си внос на природен газ - Руската федерация. Доставките на свежо ядрено гориво също са само от Русия, но тяхното забавяне или спиране не би довело в краткосрочен план до криза в производството на ток от АЕЦ "Козлодуй" заради наличието на резерви за всеки блок, осигуряващи до 1 година работа.

Риск за енергийната сигурност създава и фактът, че "Лукойл Нефтохим" АД на този етап преработва единствено руски суров петрол, което го прави 100% зависим от тези доставки, се посочва в доклада за националната сигурност.

Наследството на "Белене" и животът на 5-ти и 6-ти блок на "Козлодуй"

Докладът отчита още, че част от причините за тежкото финансово състояние на Националната електрическа компания са свързани с решението на арбитражния съд към Международната търговска камара в Париж във връзка с делото, заведено от "Атомстройекспорт" за обордуването на АЕЦ "Белене".

Службите отчитат като потенциален риск от забавяне на изпълнението на програмата за продължаване на срока на експлоатация на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй". Ядрената централа прозивежда около 34% от електроенергията на България за годината. Планираните мерки за модернизация се изпълняват в срок и не се очаква прекратяване на договора с руските доставчици за свежо ядрено гориво.

Срокът на експлоатация на 5-ти блок изтича през ноември 2017 г., но дотогава се очаква да бъде издадена нова лицензия за експлоатация за 10-годишен период. Срокът на 6-ти блок изтича през 2021 г., а лицензията е до месец октомври 2019 г., като дотогава следва да бъдат изпълнени мерките по програмата за продължаване на срока за експлоатация и подаване на документи за издаване на нов лиценз. Това трябва да се случи не по-късно от 9 месеца преди изтичането на настоящия, се казва в доклада.

Кибератаки от страни с "неукрепнали демократични системи"

Русия не е спомената поименнно в частта за рисковете за киберсигурността на България, въпреки данните за руска намеса по време на атаките срещу сайтовете на ЦИК и ГРАО по време на изборите и референдума през 2015 г.

Сред източниците на заплаха за киберсигурността обаче са посочени "международни терористични и други престъпни организации, както и държави с тоталитарни режими и такива с неукрепнали демократични системи, които развиват способности за водене на кибер война и комплексни хибридни кампании, използват хакери и хактивистки групировки за деструктивно въздействие срещу критични за държавата, бизнеса и обществото комуникационни и информационни системи.

Сред проблемите, които създават уязвимост на националната система за киберсигурност, са посочени липсата на единни минмални стандарти за сигурност, липсата на ясно зададени изисквания и ангажименти на доставчици на комуникационни услуги, масово използване на остарели операционни системи, нелицензирани софтуерни приложения и несертифицирани устройства; ниска компютърна култура и компетентност на крайните потребители - както в държавните институции, така и в бизнеса; недостатъчен брой експерти по киберсигурност в ключови за националната сигурност институции; необучен експертен и ръководен персонал и др.

Oще: данс  доклад за национална сигурност  доклад за състоянието на националната сигурност 2016  европа  ес  нато  национална сигурност  русия  югоизточна европа 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.05.2014, 00:32

12 МарКом | 14.09.201705:25

Всъщност смятам че най-голяма заплаха за нашата страна в геополитически план са нашите родни некадърни министри, депитати и политически тарикати.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.05.2014, 00:32

11 МарКом | 14.09.201705:22

Прочетох доклада и слава богу не видях подобна глупава политически коректна изцепка написана директно (Русия като риск: Хибриден натиск, енергетика и кибератаки).

follow_the_cache_flow е прав...

Webcafe - вие явно разпростанявате фалшиви новини, както и някои телевизии у нас. ТО бива бива пропаганда и политическа коректност ама чак пък толкоз...

Мако - имаш от мен един + за якия коментар :-)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2017, 13:51

10 follow_the_cash_flow | 14.09.201702:34

Така, да видим кой създава или препечатва фалшиви новини:
Линк за доклада:
- http://pris.government.bg/prin/document_view.aspx?DocumentID=ZT9Al1WWDbnRPu7vf2TWhg==
Документ:
- 17RH503pr.doc
В документа не откривам (Find) цитираните пасажи в статията. Откъде идват те?
??????????

В резюмето, от една страница със заплахи, има ЕДИН абзац, където се упоменава русия:
"Разнопосочните регионални и геостратегически интереси доведоха до запазване на конфликтното противопоставяне в Черноморско-Каспийския регион. Основни проблеми за сигурността бяха свързани с кризата в източна Украйна и нарастването на руския военен потенциал на Кримския полуостров. Отражение оказа политическата обстановка и средата на сигурност в Украйна, мерките й за преодоляване на икономическата криза и урегулиране на обстановката по сигурността в източната част на страната, както и развитието на вътрешно и външно политическите процеси и средата на сигурност в Турция, сближаване на отношенията, включително засилване на военното сътрудничество на Абхазия и Южна Осетия с Русия и др."

Общо на 4 места се споменава думата Русия:

"Страната ни подкрепя независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в международно-признатите ѝ граници, както и политиката на непризнаване на незаконното анексиране на Крим от Русия. "

"Инспекции, в съответствие с текущите клаузи на Виенския документ, бяха проведени у нас от Македония, Украйна и Русия, както и едно посещение за оценка от Украйна. "

"През 2016 г., в изпълнение на договора „Открито небе”, Русия и Украйна проведоха два наблюдателни полета над територията на България. "

В доклада пише доста неща. Доста повече за миграция, хуманитарен натиск и т.н.
Със сигурност никъде не се споменава русия като заплаха номер едно.

Та... кой пише фалшиви новини ???
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.08.2017, 13:51

9 follow_the_cash_flow | 14.09.201701:53

Един единствен въпрос. Само един.
Откъде ще вземем ПО-ЕВТИН петрол и газ?

В либия май е доста евтин. И в ирак. От сирия ИДИЛ продаваха евтино.
ОБАЧЕЕ... само на отбрани.
Примерно, в някои несоциалистически държави, литъра преди урагана е.. лев и тридесет стотинки ;)
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

8 GETI | 13.09.201723:30

най-лошото в този доклад не е пристрастността му, а нивото му на некомпетентност. просто цитиране на най-тъпата американска пропаганда, при това на най-повърхностно ниво. такива доклади не се полезни на никого. те нямат нищо общо с действителният свят.

разбирам,че по силата на обстоятелствата България е длъжна да следва политиката на НАТО. но никой не я задължава да прекалява с натегачество и сервилност към съюзниците. да няма после... "братушки,ама ние не сме пращали войска на Източния фронт,що така постъпвате с нас"

какво печели България, че "кабинетът" е обявил Русия за една от основните заплахи?
по пронато-вски, проеврогейски и проамерикански ориентирани от нас няма и поради това няма да ни дадат дори и захарче,ако ще и да осерем цяла Русия.


Турция не е ли една от най-големите ни заплахи?
а Саудитска Арабия каква работа има в нашите Родопи ?!?
би било добре да внимаваме, докато сме заети с плюене по Русия като враг номер едно на България, надигащият се радикален ислям да не ни наниже изотзад.
правителството ни е заплаха за България повече, отколкото Русия.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

7 Mako | 13.09.201721:33

Много моля, след прочитането на тази статия, всички тук твърдо да осъзнаят, че при всяко меко натискане на копче, включващо електрически уред вкъщи, всъщност съучастват в натиск. Хибриден натиск. Руски хибриден натиск.
И те така!
Намига
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 06.03.2016, 11:35

6 deaf | 13.09.201719:39

Dox,

не го ли разбра?!
европеецът е звяр превзел света и избил десетки милиони не-европейци! И наложил му къде повече,къде по-малко неговите езици и култура!
Да,но напоследък този звяр у европееца се отпусна и задряма. Затова някои европейски лидери,(германски най-вече),решиха да го събудят и озверят наново,като тикват пред пастта му гейове,мулти-култи,политкоректност и даже изсипаха един милион подивели "бежанци". Така де,Китай е пред Рубикон - той или ще се разшири,(Сибир!),или ще имплодира като стой та гледай. И европееца трябва психически да е готов за война.
Лично аз съм против такава европейска "политика". Тя е за слаби лидери и резултатът може да бъде обратен на този,който цели.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.03.2017, 20:10

5 Nikolai Angelov.1809462969315342 | 13.09.201719:32

атлантическата предателска паплач си плаче за нов 9ти от всякъде .ФАЩ и подлогите им са заплаха за сигурността ни!
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

4 Dox | 13.09.201718:37

Добре е да се има пред вид следното:

Един хубав ден, а той не е далеч, ще се наложи не друг, а именно Русия да спасява Европа /за кой ли път/. И като казвам спасява, имам пред вид именно това - спасява.

Ще се наложи да я спасява от разрушителните последствия на евроатлантизма, мултикултурализма, политкоректността, трансджендърмерията, "пазарната икономика", .... въобще - от унищожителните набези на транснационалния финансов капитал.

Дано да успее!
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

3 dedo adji | 13.09.201716:03

Кой спря южния поток?
Кой закри 4 блока в Козлудуй?
Кой закри урановите мини?
   

оценка

+2 -1

Най-коментирани