Промените в училищното образование минаха първо четене | webcafe.bg
newscafe

Промените в училищното образование минаха първо четене

Webcafe.bg
05.02.2015, 15:23 (обновена 05.02.2015, 16:07)
Гласуване в Народното събрание

В пленарна зала законопроектът беше подкрепен от всички парламентарни групи, с изключение на БСП и „Атака", които гласуваха „против", а ДПС се въздържаха

Парламентът прие на първо четене Законопректа за предучилищното и училищното образование, предложен от ГЕРБ. По време на заседанието Народното събрание обсъди два законопроекта - този на ГЕРБ и този на БСП - Закон за народната просвета, който предизвика ожесточен дебат дори само заради думата "просвета" в името си.

Законопроектът на ГЕРБ е приет от управляващата четворна коалиция от водещата комисия по образование, докато този на БСП е отхвърлен. В пленарна зала законопроектът беше подкрепен от всички парламентарни групи, с изключение на БСП и „Атака", които гласуваха „против", а ДПС се въздържаха.

В дебатите по двата законопроекта участваха представители на всички парламентарни групи, като най-много разногласия предизвика предвиденото в законопроекта на ГЕРБ финансиране от страна на държавата на частни училища и детски градини. Най-активните в критиките към този текст от закона бяха от БСП, но резерви изказаха също и представителите на АБВ и Патриотичния фронт, които обаче подкрепиха законопроекта на първо четене.

Освен държавна субсидия и за частните училища и детски градини, законопроектът предвижда още гимназиалния курс да бъде разделен на две части - от 8-ми до 10-ти клас и от 11-ти до 12-ти. Учениците ще имат външно оценяване три пъти - в 4-ти клас, в 7-ми клас и в 10-ти клас. В законопроекта се предвижда и въвеждане на дуалния модел на обучение - учениците от 9 до 12 клас да имат възможност да осъществяват професионално обучение.

Учениците от първи до трети клас ще получават само качествени оценки, а тези със специални образователни потребности - оценки „постига изискванията", „справя се" и „среща затруднения".

Министърът на образованието Тодор Танев посочи, че не само той като човек застава зад Законопроекта за предучилищното и училищното образование, но и Министерството на образованието и науката.

„Принципите, които сега са залегнали в него са същите, които са необорими - демократизация и равенството между учениците", каза той, цитиран от "Фокус". Относно държавните пари в частните училища Танев каза, че ще трябва да мине време, докато политическата култура в България престане да разделя публичния и частния сектор по начина, по които го прави сега. „Нека да видим къде двата сектора се засичат това да е в качеството на образованието. Държавата е в дълг да подкрепи част от тези ангажименти от частната сфера", каза той.

Oще: гимназия  деца със специални образователни потребности  закон за училищното и предучилищното образование  министерство на образованието и науката  образование  образователна система  професионално обучение  тодор танев  учебна програма  учебници  ученици  училище 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.01.2012, 13:47

2 sizif | 05.02.201523:43

Здравейте
Промени не сте видели , защото не сте чели внимателно. Например- професионалните гимназии от държавна издръжка преминават на общинска. Образованието до 10 клас е унифицирано- демек не ни са необходими професионални училища, но пък ако имаш професионални умения можеш да си вземеш "кетапа"- т.е държавата има нужда от шивачи и готвачи, но не и от професионални знания в електроника и high-tech. ресурсните учители и те отиват към общините- моя опит на родител на дете с аутизъм- Спомнете си онова недоразумение и зам. министър в момента - Ваня Кастрева. Въобще дебилщината в този закон е уникална . Но какво може да искаме от хора на Отворено общество и народ( общество) със затворени мозъци
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

1 pixie | 05.02.201517:25

Аз промени не видях. А, да, ЧАСТНИТЕ училища и детски градини ще се финансират от държавата или подпомагат. Все тая. Явно ей заради тази поправка се изменя закона и после ще се бият в гърдите, че направили реформи. Бесен
   

оценка

+0 -1

Най-коментирани